Vesti
Politika

DFC najavila nastavak ulaganja u ekonomije regiona

Sjedinjene Američke Države posvećene su podršci ulaganju u privatni sektor i ekonomskom razvoju u Srbiji, na Kosovu i širem regionu, saopštila je Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC).
DFC najavila nastavak ulaganja u ekonomije regiona
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

„DFC nastavlja da sarađuje sa vladama na promociji ekonomskih mogućnosti u regionu“, ukazao je za Glas Amerike neimenovani portparol te organizacije.
 
Reč je o nezavisnoj agenciji američke vlade osnovanoj decembra 2019, spajanjem Prekomorske privatne investicione korporacije i Uprave za razvojne kredite koja je bila deo Američke agencije za razvoj.
 
Glasu Amerike, međutim, DFC nije pružio odgovore na pitanja o tome koliki je napredak ostvaren u razvojnim projektima Kosova i Srbije koji bi trebalo da ojačaju njihove ekonomske veze, niti koja je očekivana dinamika za završetak tih projekata.
 
Sedište te organizacije otvoreno je u Beogradu krajem septembra 2020, nedugo po potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, što je bilo definisano u dokumentu.
 
Vašingtonski sporazum potpisan je nakon dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u američkoj prestonici 3. i 4. septembra 2020.
 
Glas Amerike podseća da se nakon otvaranja kancelarije DFC u Beogradu i poseta američke delegacije prestonicama Srbije i Kosova – državni zvaničnici Srbije nisu suzdržavali u iznošenju procena o mogućim koristima za Srbiju i region.
 
U javnosti Srbije isticalo se tada i da su infrastrukturni projekti, vredni 3,7 milijardi dolara, ključna stavka dogovora sa Korporacijom za međunarodno razvojno finansiranje.
 
Maksimalni kreditni kapacitet DFC, prema zvaničnim podacima, iznosi 60 milijardi dolara.
Osim na području Zapadnog Balkana i Evrope, DFC je prisutan i u Južnoj Americi, Africi i indo-pacifičkom regionu koji, između ostalog, čine i zemlje poput Bangladeša, Butana, Bruneja, Kambodže, Fidžija, Indije i drugih.
 
Ulaže ili posreduje ulaganjima u zemlje koje se smatraju značajnim za američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost ili se bavi prioritetima koje je odredio, poput ekonomskog osnaživanja žena.Ostale vesti

Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021
Domovi zdravlja po Rezoluciji 1244
Vlada Srbije je danas na sednici donela odluku o osnivanju domova zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu.
  • 21.09.2021