Vesti
Politika

DFC najavila nastavak ulaganja u ekonomije regiona

Sjedinjene Američke Države posvećene su podršci ulaganju u privatni sektor i ekonomskom razvoju u Srbiji, na Kosovu i širem regionu, saopštila je Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC).
DFC najavila nastavak ulaganja u ekonomije regiona
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

„DFC nastavlja da sarađuje sa vladama na promociji ekonomskih mogućnosti u regionu“, ukazao je za Glas Amerike neimenovani portparol te organizacije.
 
Reč je o nezavisnoj agenciji američke vlade osnovanoj decembra 2019, spajanjem Prekomorske privatne investicione korporacije i Uprave za razvojne kredite koja je bila deo Američke agencije za razvoj.
 
Glasu Amerike, međutim, DFC nije pružio odgovore na pitanja o tome koliki je napredak ostvaren u razvojnim projektima Kosova i Srbije koji bi trebalo da ojačaju njihove ekonomske veze, niti koja je očekivana dinamika za završetak tih projekata.
 
Sedište te organizacije otvoreno je u Beogradu krajem septembra 2020, nedugo po potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, što je bilo definisano u dokumentu.
 
Vašingtonski sporazum potpisan je nakon dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u američkoj prestonici 3. i 4. septembra 2020.
 
Glas Amerike podseća da se nakon otvaranja kancelarije DFC u Beogradu i poseta američke delegacije prestonicama Srbije i Kosova – državni zvaničnici Srbije nisu suzdržavali u iznošenju procena o mogućim koristima za Srbiju i region.
 
U javnosti Srbije isticalo se tada i da su infrastrukturni projekti, vredni 3,7 milijardi dolara, ključna stavka dogovora sa Korporacijom za međunarodno razvojno finansiranje.
 
Maksimalni kreditni kapacitet DFC, prema zvaničnim podacima, iznosi 60 milijardi dolara.
Osim na području Zapadnog Balkana i Evrope, DFC je prisutan i u Južnoj Americi, Africi i indo-pacifičkom regionu koji, između ostalog, čine i zemlje poput Bangladeša, Butana, Bruneja, Kambodže, Fidžija, Indije i drugih.
 
Ulaže ili posreduje ulaganjima u zemlje koje se smatraju značajnim za američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost ili se bavi prioritetima koje je odredio, poput ekonomskog osnaživanja žena.Ostale vesti

Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022