Vesti
Politika

"Destabilizaciju izazivaju ubistva i pokušaji ukidanja suda"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da destabilizaciju na KiM izazivaju ubistva, poput atentata na Olivera Ivanovića, kao i pokušaj Albanaca da ukinu Specijalni sud i ne dozvole da se pripadnicima OVK sudi za ratne zločine nad Srbima.
Aleksandar Vulin (Foto B92)

Komentarišući tvit potpredsednika kosovske Vlade Envera Hodžaja da su izjave srpskog ministra odbrane pretnje za sigurnost na Kosovu, Aleksandar Vulin je za Tanjug rekao da destabilizaciju na KiM izaziva činjenica da je od dolaska međunarodne zajednice u "južnu pokrajinu do danas ubijeno više od hiljadu Srba", a da zato, kako kaže, skoro niko nije odgovarao.

"Destabilizaciju na KiM izazivaju oni koji smatraju da je svaki zločin nad Srbima dozvoljen i da mora da bude nekažnjen. Vojska Srbije i srpska država će uvek voditi računa o svakom delu svoje teritorije što KiM i jeste po rezoluciji 1244 i po Ustavu Srbije", poručio je Vulin.

Potpredsednik kosovske Vlade Enver Hodžaj oglasio se na Tviteru nakon Vulinove izjave "da Vojska Srbije budno motri na bezbednosnu situaciju na severu Kosova".

Hodžaj tvrdi da je situacija na Kosovu mirna i stabilna, a izjavu ministra Vulina smatra pretnjom.

"Situacija na severu Kosova je mirna i stabilna. Odgovorne institucije za bezbednost su Kosovska policija, KBS, Euleks i Kfor. Izjave poput ove ispod su pretnje bezbednosti Kosova i mešanje radi destabilizacije", napisao je Hodžaj na Tviteru.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021