Vesti
Politika

Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias izjavio je da je svrha posete Prištini plod želje da se unapredi saradnja i da u tom kontekstu treba gledati i kancelariju Prištine u Atini.
Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine
Dendias i Gervala (Foto RTS)

Nikos Dendias koji boravi u Prištini je naveo da će trgovačka saradnja biti osnova odnosa Prištine i Atine kao i da postoje oblasti u kojima vidi veliki potencijal za dalji razvoj uključujući kulturu, saobraćaj, transport.

Nije govorio da li će ili ne Atina da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dodajući da je Grčka dosledna stavu da ceo Zapadni Balkan bude integrisan u EU.

"Grčka u potpunosti podržava dijalog Prištine i Beograda i ohrabruje obe strane da intenziviraju dijalog kako bi došlo do održivog rešenja koje bi pomoglo da se čitav region približi evropskoj porodici", naveo je Dendias.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias rekao je medijima da Grčka podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo, pošto su kriterijumi ispunjeni.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je na zajedničkoj konferenciji sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom podsetila je da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Dendias, je međutim samo istako da podržavaju liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

„Smatramo da zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije, mi smo i vašu liberalizaciju viznog režima, jer ste ispunili kriterijume. Ovde smo da vam pomognemo i u oblasti vladavine prava. Jasno je da snažno podržavamo nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, tako da se između strana postigne pravno obavezujući sporazum“, rekao je Dendias.

Gervala je navela da će se nastaviti dijalog o pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova sa Grčkom i partnerima iz EU, prenosi GazetaExpress.

„Smatramo priznanje i poštovanje nezavisnosti naše zemlje od strane svih članica Evropske unije, uključujući Grčku, kao suštinski doprinos stabilnosti na Balkanu. Nezavisnost Kosova je nepobitna činjenica i što se pre prihvati pre će se osigurati stabilna perspektiva za region. S obzirom na činjenicu da Grčka i dalje vidi nezavisnost Kosova iz drugačije perspektive, ponovo potvrđujemo da ćemo sa Grčkom i drugim partnerima iz EU nastaviti intenzivan dijalog po ovom pitanju“, rekla je Gervala.

 Predsednica Kosova dočekala Dendiasa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dočekala je danas na sastanku grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa.

U razgovoru sa njim istakla je dobre odnose, ali je potencirala da će priznanje Kosova od strane Grčke još više produbiti bilateralne odnose.

U tom kontekstu Osmani je takođe istakla važnost obuhvatanja Kosova u evroatlantske mehanizme bezbednosti.

Grčki ministar Dendias je i na sastanku sa predsednicom izrazio podršku Kosovu na evropskom putu, kao i u procesu liberalizacije viza.

Tokomo boravka u Prištini Dendias je razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te sa predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.Ostale vesti

NATO upozorava da širenje KBS-a na sever nije moguće bez dozvole KFOR-a
Vlada se obavezala na jedinstveni lanac komandovanja Bezbednosnim snagama koje deluju na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Međutim, ovoj odlučnosti izraženoj u dokumentima Strategije odbrane nije prethodilo nastojanje da se promeni sporazum sa NATO-om, koji predviđa da KBS, može da se iskrca na severu samo uz posebnu dozvolu komandanta KFOR-a. Uz sve dokumente koje je Vlada odobrila, zvaničnici NATO su za Kohu rekli da zabrana u ovom delu i dalje važi.
  • 30.03.2023
Hovenijer: Deo Ohridskog sporazuma već počeo da se primenjuje
Sporazum u Ohridu već je počeo da se primenjuje - kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 30.03.2023
Pisonero: Tempo Srbije ka EU uslovljen pravosuđem i odnosima sa Prištinom

Dalji tempo Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biće uslovljen napretkom u oblasti vladavine prava i normalizacijom odnosa sa Prištinom, izjavila je za portal Juropian Vestern Balkan portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

  • 30.03.2023
Haradinaj sa Sunjogom o primeni sporazuma Kosova i Srbije

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je tokom sastanka sa šefom kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom razgovarao o političkim dešavanjima, kao i o normalizaciji odnosa između Kosovo i Srbija.

  • 30.03.2023
Petković: Priština nema nameru da dozvoli ZSO, opet hoće da prevari Brisel
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da Priština nema nameru da ikad dozvoli da se formira Zajednica srpskih opština, da se zaklanjaju iza Ustavnog suda kao i da je jasna taktika da opet prevari Brisel.
  • 30.03.2023
Dveri: Srbi na Kosovu prepušteni sami sebi, masovno preregistruju vozila
Pokret Dveri ocenio je danas da su Srbi na Kosovu i Metohiji, koji su prepušteni sami sebi i kosovskim vlastima, prinuđeni da preregistruju svoja vozila na tablice "RKS", saopšteno je danas iz tog pokreta.
  • 30.03.2023