Vesti
Politika

Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias izjavio je da je svrha posete Prištini plod želje da se unapredi saradnja i da u tom kontekstu treba gledati i kancelariju Prištine u Atini.
Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine
Dendias i Gervala (Foto RTS)

Nikos Dendias koji boravi u Prištini je naveo da će trgovačka saradnja biti osnova odnosa Prištine i Atine kao i da postoje oblasti u kojima vidi veliki potencijal za dalji razvoj uključujući kulturu, saobraćaj, transport.

Nije govorio da li će ili ne Atina da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dodajući da je Grčka dosledna stavu da ceo Zapadni Balkan bude integrisan u EU.

"Grčka u potpunosti podržava dijalog Prištine i Beograda i ohrabruje obe strane da intenziviraju dijalog kako bi došlo do održivog rešenja koje bi pomoglo da se čitav region približi evropskoj porodici", naveo je Dendias.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias rekao je medijima da Grčka podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo, pošto su kriterijumi ispunjeni.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je na zajedničkoj konferenciji sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom podsetila je da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Dendias, je međutim samo istako da podržavaju liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

„Smatramo da zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije, mi smo i vašu liberalizaciju viznog režima, jer ste ispunili kriterijume. Ovde smo da vam pomognemo i u oblasti vladavine prava. Jasno je da snažno podržavamo nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, tako da se između strana postigne pravno obavezujući sporazum“, rekao je Dendias.

Gervala je navela da će se nastaviti dijalog o pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova sa Grčkom i partnerima iz EU, prenosi GazetaExpress.

„Smatramo priznanje i poštovanje nezavisnosti naše zemlje od strane svih članica Evropske unije, uključujući Grčku, kao suštinski doprinos stabilnosti na Balkanu. Nezavisnost Kosova je nepobitna činjenica i što se pre prihvati pre će se osigurati stabilna perspektiva za region. S obzirom na činjenicu da Grčka i dalje vidi nezavisnost Kosova iz drugačije perspektive, ponovo potvrđujemo da ćemo sa Grčkom i drugim partnerima iz EU nastaviti intenzivan dijalog po ovom pitanju“, rekla je Gervala.

 Predsednica Kosova dočekala Dendiasa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dočekala je danas na sastanku grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa.

U razgovoru sa njim istakla je dobre odnose, ali je potencirala da će priznanje Kosova od strane Grčke još više produbiti bilateralne odnose.

U tom kontekstu Osmani je takođe istakla važnost obuhvatanja Kosova u evroatlantske mehanizme bezbednosti.

Grčki ministar Dendias je i na sastanku sa predsednicom izrazio podršku Kosovu na evropskom putu, kao i u procesu liberalizacije viza.

Tokomo boravka u Prištini Dendias je razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te sa predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022