Vesti
Politika

Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias izjavio je da je svrha posete Prištini plod želje da se unapredi saradnja i da u tom kontekstu treba gledati i kancelariju Prištine u Atini.
Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine
Dendias i Gervala (Foto RTS)

Nikos Dendias koji boravi u Prištini je naveo da će trgovačka saradnja biti osnova odnosa Prištine i Atine kao i da postoje oblasti u kojima vidi veliki potencijal za dalji razvoj uključujući kulturu, saobraćaj, transport.

Nije govorio da li će ili ne Atina da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dodajući da je Grčka dosledna stavu da ceo Zapadni Balkan bude integrisan u EU.

"Grčka u potpunosti podržava dijalog Prištine i Beograda i ohrabruje obe strane da intenziviraju dijalog kako bi došlo do održivog rešenja koje bi pomoglo da se čitav region približi evropskoj porodici", naveo je Dendias.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias rekao je medijima da Grčka podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo, pošto su kriterijumi ispunjeni.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je na zajedničkoj konferenciji sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom podsetila je da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Dendias, je međutim samo istako da podržavaju liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

„Smatramo da zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije, mi smo i vašu liberalizaciju viznog režima, jer ste ispunili kriterijume. Ovde smo da vam pomognemo i u oblasti vladavine prava. Jasno je da snažno podržavamo nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, tako da se između strana postigne pravno obavezujući sporazum“, rekao je Dendias.

Gervala je navela da će se nastaviti dijalog o pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova sa Grčkom i partnerima iz EU, prenosi GazetaExpress.

„Smatramo priznanje i poštovanje nezavisnosti naše zemlje od strane svih članica Evropske unije, uključujući Grčku, kao suštinski doprinos stabilnosti na Balkanu. Nezavisnost Kosova je nepobitna činjenica i što se pre prihvati pre će se osigurati stabilna perspektiva za region. S obzirom na činjenicu da Grčka i dalje vidi nezavisnost Kosova iz drugačije perspektive, ponovo potvrđujemo da ćemo sa Grčkom i drugim partnerima iz EU nastaviti intenzivan dijalog po ovom pitanju“, rekla je Gervala.

 Predsednica Kosova dočekala Dendiasa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dočekala je danas na sastanku grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa.

U razgovoru sa njim istakla je dobre odnose, ali je potencirala da će priznanje Kosova od strane Grčke još više produbiti bilateralne odnose.

U tom kontekstu Osmani je takođe istakla važnost obuhvatanja Kosova u evroatlantske mehanizme bezbednosti.

Grčki ministar Dendias je i na sastanku sa predsednicom izrazio podršku Kosovu na evropskom putu, kao i u procesu liberalizacije viza.

Tokomo boravka u Prištini Dendias je razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te sa predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021