Vesti
Politika

Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias izjavio je da je svrha posete Prištini plod želje da se unapredi saradnja i da u tom kontekstu treba gledati i kancelariju Prištine u Atini.
Dendias: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine
Dendias i Gervala (Foto RTS)

Nikos Dendias koji boravi u Prištini je naveo da će trgovačka saradnja biti osnova odnosa Prištine i Atine kao i da postoje oblasti u kojima vidi veliki potencijal za dalji razvoj uključujući kulturu, saobraćaj, transport.

Nije govorio da li će ili ne Atina da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dodajući da je Grčka dosledna stavu da ceo Zapadni Balkan bude integrisan u EU.

"Grčka u potpunosti podržava dijalog Prištine i Beograda i ohrabruje obe strane da intenziviraju dijalog kako bi došlo do održivog rešenja koje bi pomoglo da se čitav region približi evropskoj porodici", naveo je Dendias.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias rekao je medijima da Grčka podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo, pošto su kriterijumi ispunjeni.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je na zajedničkoj konferenciji sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom podsetila je da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Dendias, je međutim samo istako da podržavaju liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

„Smatramo da zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije, mi smo i vašu liberalizaciju viznog režima, jer ste ispunili kriterijume. Ovde smo da vam pomognemo i u oblasti vladavine prava. Jasno je da snažno podržavamo nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, tako da se između strana postigne pravno obavezujući sporazum“, rekao je Dendias.

Gervala je navela da će se nastaviti dijalog o pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova sa Grčkom i partnerima iz EU, prenosi GazetaExpress.

„Smatramo priznanje i poštovanje nezavisnosti naše zemlje od strane svih članica Evropske unije, uključujući Grčku, kao suštinski doprinos stabilnosti na Balkanu. Nezavisnost Kosova je nepobitna činjenica i što se pre prihvati pre će se osigurati stabilna perspektiva za region. S obzirom na činjenicu da Grčka i dalje vidi nezavisnost Kosova iz drugačije perspektive, ponovo potvrđujemo da ćemo sa Grčkom i drugim partnerima iz EU nastaviti intenzivan dijalog po ovom pitanju“, rekla je Gervala.

 Predsednica Kosova dočekala Dendiasa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dočekala je danas na sastanku grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa.

U razgovoru sa njim istakla je dobre odnose, ali je potencirala da će priznanje Kosova od strane Grčke još više produbiti bilateralne odnose.

U tom kontekstu Osmani je takođe istakla važnost obuhvatanja Kosova u evroatlantske mehanizme bezbednosti.

Grčki ministar Dendias je i na sastanku sa predsednicom izrazio podršku Kosovu na evropskom putu, kao i u procesu liberalizacije viza.

Tokomo boravka u Prištini Dendias je razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te sa predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.Ostale vesti

’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021