Vesti
Politika

Demostat: Novi izbori na Kosovu?

Vlada Aljbina Kurtija možda neće dočekati zimu, a mogu joj presuditi poslednje tenzije na relaciji Beograd-Priština i još jedna runda briselskih pregovora bez rezultata, navodi se u analizi Demostata.
Demostat: Novi izbori na Kosovu?
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (Foto FoNet/Aleksandar Barda)

Posle napetosti nakon odluke Prištine da uvede reciprocitet po pitanju tablica i ličnih dokumenata, a koje su se na insistiranje SAD smirile odlaganjem primene za mesec dana, te još jedne runde dijaloga u Briselu bez, naizgled, konkretnih rezultata, izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak došli su na Balkan kako bi sprečili eskalaciju situacije 1. septembra i približili stavove dve strane.

Sjedinjene Države žele značajan pomak u normalizaciji odnosa i potreban im je konstruktivan partner sa obe strane, kojeg ne vide u Kurtiju, kažu za Demostat upućeni izvori iz Prištine.

Sudeći i prema izjavi ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, Priština, odnosno Kurti se nije pokazao kao partner koji želi da razgovara o konkretnim pitanjima, navodi Demostat, uz napomenu da je Hil rekao da je srpska strana u Brisel došla pripremljena za pregovore, dok druga nije bila spremna za razgovor o konkretnim pitanjima.

Uoči sastanka sa izaslanicima EU i SAD, Kurti je nedvosmisleno stavio do znanja da ne odustaje od zamene registarskih tablica, poručivši da su KS tablice nepotrebne i da ne mogu da se vrate u opticaj. Njegov nepokolebljiv stav mu ne ide u prilog i novi vanredni izbori na Kosovu su jedan od mogućih scenarija, navode izvori iz Prištine.

Ukazuje se da Eskobarov razgovor sa liderima kosovske opozicije može biti indikativan. Kurtijeva vlada formirana je prošle godine nakon što je njegov pokret Samoopredeljenje osvojio 50,21 odsto glasova, ali je u novembru ozbiljno poražen na lokalnim izborima, na kojima je Samoopredeljenje pobedilo u samo četiri opštine, izgubivši i Prištinu i Prizren.

To pokazuje da se na Kosovu dinamika unutar političkih struktura brzo menja i da lako može doći do političke destabilizacije. Opozicione partije lako mogu da se pozicioniraju tako da bi mogle da ugroze aktuelnu vladajuću strukturu ukoliko dođe do vanrednih izbora.

Kurti i njegova vlada više puta su kritikovani zbog pogoršanja odnosa sa SAD. Kritike su bile glasne kada je vlada odbila da se priključi Transjadranskom gasovodu, ali i zato što se ne sprovodi Vašingtonski sporazum, čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Ambasador Hil upravo je naglasio potrebu da se rešavaju ekonomska pitanja koja je tretirao Vašingtonski sporazum.

S druge strane, bilo kakva opstrukcija i avanturizam iz Prištine nije dobrodošla za Vašington. Hil i Eskobar su dobri poznavaoci Balkana i odlično razumeju pozicije obe strane, a SAD u trenutnim međunarodnim okolnostima neće tolerisati ekstremne stavove.

Ekstremne pozicije ne odgovaraju ni Francuskoj, dok Nemačka, kojoj je Kurti bliži nego SAD, preko svoje ambasade u Prištini saopštava da počinje pripreme za sastanak Kurtija i Vučića u okviru Berlinskog procesa koji bi trebalo da bude održan na jesen.

Kurti ostaje nepokolebljiv kada su u pitanju tablice i time, moguće je, pravi zalog za eventualne nove vanredne izbore. Na taj način podiže svoju cenu u očima pristalica tvrdog nacionalističkog jezgra na Kosovu, kažu izvori Demostata.

Ukoliko bi se na Kosovu išlo na kartu novih vanrednih izbora, pitanje je na koji način bi pala trenutna vlada. Predstavnici Srba iz četiri opštine sa severa Kosova, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, u sredu su usvojili deklaraciju u kojoj su upozorili na moguće napuštanje kosovskih institucija ukoliko se ne nađe rešenje za tablice i ulazno/izlazne dokumente.

Nije prvi put da to pominju, ali sada bi to zaista mogli i da učine i obore vladu Aljbina Kurtija, navodi Demostat.



Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022