Vesti
Politika

Demokratija na delu: Nepravilnosti u drugom krugu glasanja

Demokratija na delu (DNV) saopštila je da je ukupno dvanaest biračkih mesta u Prizrenu, Suvoj Reci, Prištini, Klini i Orahovcu otvoreno sa zakašnjenjem.
Demokratija na delu: Nepravilnosti u drugom krugu glasanja
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Kako prenosi Koha pozivajući se na posmatrače ove organizacije, u više opština gde se obavlja drugi krug glasanja registrovano je prisustvo predizbornog materijala na manje od 100 metara od birališta.

Takođe kao kršenje izbornog procesa navodi se i to da je u čak 44 slučaja zabeleženo prisustvo osoba bez akreditacije na biračkim mestima.

Kao kršenje izbornog procesa Demokratija na delu navodi i nekoliko slučajeva gde su glasači glasali van glasačkog paravana.

DNV izborni proces prati na 1777 glasačkih mesta u 614 glasačkih centara. U DNV napominju da ove nepravilnosti ipak ne mogu uticati ozbiljnije na regularnost izbornog procesa.

Drugi krug lokalnih izbora za predsednike opština održava se danas.

Izbori se održavaju u 19, od 38 opština, među kojima su i dve opštine sa srpskom većinom - Klokot i Parteš.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021