Vesti
Politika

Delegacija Beograda napustila Brisel zbog ubistva Ivanovića

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je delegacija Beograda napustila dijalog u Briselu i da se vraća u zemlju zbog ubistva Olivera Ivanovića.
Delegacija Beograda napustila Brisel zbog ubistva Ivanovića
Marko Đurć (Foto arhiva Kim)

Đurić je rekao za RTS da je ubistvo Ivanovića zločinački, teroristički čin sa ciljem da se na severu Kosova izazove haos i da se ceo narod gurne u pakao sukoba.

"Znamo da su proteklih dana Albanci pretili ratom i napadali srpsku imovinu", dodao je Đurić.

Kako je naglasio, ko god da stoji iza ubistva, albanski ili srpski kriminalici, mora da odgovara.

Na pitanje o čemu će se sada razgovarati, Đurić je rekao da nema o čemu da se razgovara i da se delegacija Beograda odmah vraća u zemlju.

Gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić za 12 sati zakazao sastanak sa predstavnicima Policije Kosova, Euleksa i Kfora.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021