Vesti
Politika

Delavi: SAD će biti aktivnije u dijalogu BG i PR

SAD će biti aktivno uključene u dijalog Beogada i Prištine, tvrdi američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za RTV 21.
Delavi: SAD će biti aktivnije u dijalogu BG i PR
Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi (Foto arhiva Kim)

On ističe da je EU na čelu tih pregovora, koje će, kako je rekao, SAD snažno podržati.

Delavi je rekao da je uspeh dijaloga Beograda i Prištine suštinski element u ostvarivanju napretka u svojim evropskim ambicijama.

"Smatram da je to važno", rekao je i ukazao na nedavnu izjavu specijalne predstavnice Evropske unije Natalije Apostolove, koja je rekla da hitno treba doći do rešenja u tom dijalogu.

Rekla je, podsetio je takođe, da je prilično jasno da zemlje ne mogu da pregovaraju o tome doveka.

"Mi smo u stvari u proteklim godinama doprineli nekim uspešnim elementima koji su već proistekli iz dijaloga kao što je upravljanje granicom na severu i prikupljanje carinskih dažbina, integracija pravosuđa na severu i slično. Verujem da smo imali važnu ulogu. Govorimo o pitanjima iz dijaloga sa Vladom Kosova ovde, sa Vladom Srbije u Beogradu i sa EU rukovodstvom u Briselu", rekao je Delavi odgovarajući na pitanje da li je uključivanje SAD u proces Briselskog dijaloga samo pusta želja ili je bilo zvaničnog zahteva ili kontakta.

Na insistianje da precizira da li to znači da ne vidi promenu u formatu dijaloga kao nešto izvodljivo ili moguće u narednoj godini, Delavi kaže da smatra da je format na Evropskoj uniji kao neko ko omogućuje to.

"Mi ćemo ga podržati bez obzira na format. Učestvovaćemo, podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje i pokušaćemo da ostvarimo napredak", jasan je Delavi.

Govoreći o akonu o specijalnom sudu, američki diplomata je rekao da je on veoma važan za Kosovo.

"Ne radi se o oslobodilačkoj borbi Kosova, ne radi se o tome da li je OVK bila dobra ili loša. Tu je reč o procesuiranju zločina koje su pojedinci počinili nad drugim pojedincima bez obzira na njihovo etničko poreklo. Veoma je važno da se Kosovo posveti tome da to učini, da pruži pravdu žrtvama tog perioda i Sjedinjene Američke Države su duboko uverene da bi trebalo da se dozvoli Specijalnom sudu da dovrši svoj rad", rekao je Delavi za RTV 21, koji je objavljen i na portalu Ambasade SAD u Prištini.

Upitan da li je to pitanje i daje aktuelni i da li je to nešto što i dalje prati, Delavi kaže:

"Vrlo pažljivo pratim. Nastavljam da pozivam sve lidere u Vladi Kosova da ne čine ništa dalje po pitanju tog zakona. Nadam se da će to pitanje nestati. Nije na meni da odlučim kako će tačno ta inicijativa da se zamrzne, ali opet smatram da kosovski političari moraju da se usredsrede na pitanja koja su stvarno važna za građene Kosova", naveo je.

Odgovarajući na pitanje da li bi dijalog, s obzirom na usvojenu stategiju EU o proširenju u kojoj je za Srbiju dat okvirni rok za priključenje, morao da bude završen uskoro, čak moguce i naredne godine, Delavi je rekao da je to pitanje za EU.

"Ali napominjem još jednom da sam pažljivo pročitao dokument i smatram da ima veoma važnih elemenata koji su pozitivni za Kosovo. EU dokument je jasno naveo da EU neće uvoziti bilateralne probleme između država članica. Rečeno je da Kosovo i Srbija moraju da imaju obavezujući dogovor i da to moraju da učine pod hitno", naveo je.

Što se tiče rokova, to, kaže, nije njegov segment.

"Međutim, kao iskren prijatelj Kosova, ne bih želeo da vidim da Kosovo zaostaje. Kosovo mora da radi na ovom projektu - odnosu sa Srbijom. Mora to da učini zbog svojih interesa, ali mora to da učini kako bi ispunilo i EU ambicije", zaključio je američki diplomata.

 Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021