Vesti
Politika

Delavi kritikuje opoziciju

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi kritikovao je kosovsku opoziciju, koja je blokirala rad parlamenta i premijera Isu Mustafu u nekoliko navrata gađala jajima, poručivši da SAD u potpunosti podržava sporazume Beograda i Prištine dogovorene u Briselu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.
Delavi kritikuje opoziciju
Greg Delavi (Foto Tanjug)

Delavi je pozvao predstavnike opozicije, koja se protivi formiranju Zajednice srpskih opština, da svoje argumente iznesu u parlamntu, da se potrude, kako je rekao, da na sledećim izborima pobede i promene vlast koja im se ne sviđa.

U intervjuu prištinskoj Koha ditore američki diplomata je rekao da mu teško pada da u parlamentu gleda kako umesto demokratske rasprave lete jaja.

Zajednica srpskih opština, rekao je Delavi ne krši zakone i Ustav Kosova kako to tvrdi opozicija.

"SAD su najjači prijatelj Kosova i njegov najveći zaštitnik koji podržava suvereno Kosovo i koji nikako ne bi podržavao sporazum koji bi ugrožavao suverenitet i teritoprijalni integritet Kosova", naveo je.

Odluke i politiku određuje većina koja čini vladu,.

"Kosovski narod je izabrao vladu i mi radimo sa tom vladom koju je narod izabrao. Teško mi je da vidim kako lete jaja ili bilo šta drugo osim reči u skupštinskoj sali, umesto da se jača demokratija ispunjavaju se najrazličitiji ciljevi", kaže američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020