Vesti
Politika

D.Balje: Nismo obećali podršku

Parlamentarna grupa „Šest plus“ još uvek nije odlučila kome će dati podršku za formiranje vlade, Hašimu Tačiju ili Ramušu Haradinaju. Članovi grupe sastali su se danas sa predsednicima suprotstavljenih stranaka.
D.Balje: Nismo obećali podršku
Duda Balje (Foto Kim)

„Na inicijativu Hašima Tačija bilo je reči i o tome šta bi naša grupa mogla da dobije od buduće vlade koju će, kako kaže, on formirati. Nismo dali nikakvo čvrsto obećanje Tačiju, bez obzira što su pojedini mediji tako izvestili. Naš stav kao parlamentarne grupe je da ćemo podržati onu stranu koja bude imala većinu u parlamentu“, kazala je članica „Šest plus“ Duda Balje.

Ubrzo posle sastanka sa Tačijem, parlamentarna grupa „Šest plus“ sastala se i sa predsednikom ABK-a Ramušom Haradinajem, koji je prema rečima Dude Balje, od njene parlamentarne grupe zatražio da ne podrže Hašima Tačija.

„Nakon sastanka sa obe strane, ostalo je da se naša parlamentarna grupa sastane večeras u Prizrenu, gde ćemo doneti odluku o daljem delovanju“, rekla je Duda Balje.

"Obe opcije će biti detaljno razmotrene. „Šest plus“ će podržati onu stranu koja je spremnija da Kosovo izvuče iz političke krize u kojoj se nalazi", ističe Balje.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023