Vesti
Politika

Davos: Region i geopolitički rizici

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u toku je sastanak evropskih lidera iz sveta politike i biznisa, kao i predstavnika brojnih međunarodnih organizacina. Sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i lideri zemalja Zapadnog Balkana.
Davos: Region i geopolitički rizici
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu (FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Tokom sesije "Diplomatija i dijalog na Zapadnom Balkanu", govorilo se o tome kako vlada i biznisi mogu da rade zajedno na jačanju otpornosti regiona i obezbeđivanju njegovih veza sa ključnim partnerima u vreme povećanog geopolitičkog rizika.

Na toj sesiji učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Olid Reno Baso, predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, potpredsednica Evropske investicione banke Đelsomina Viljoti, premijer Grčke Kirjakos Micotakis, premijer Hrvatske Andrej Plenković i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Predsednik Srbije je napisao na svom Instagram nalogu da je na toj sesiji imao tešku raspravu o budućnosti Zapadnog Balkana sa evropskim i regionalnim liderima.

Vučić je u Davosu razgovarao sa Dritanom Abazovićem po prvi put od kako je Abazović postao premijer Crne Gore i pozvao ga da se pridruži sledećem sastanku regionalne ekonomske inicijative Otvoreni Balkan, čiji su deo Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a koji će biti održan 7. i 8. juna na Ohridu.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022