Vesti
Politika

Danska zakupila 300 zatvorskih ćelija na Kosovu

Ministri pravde Kosova i Danske potpisali su sporazum o zakupu 300 zatvorskih ćelija na Kosovu u kojima će biti smešteni danski zatvorenici. Istovremeno kosovska ministarka ekonomije i danski ministar za razvojnu saradnju potpisali su sporazum o ulaganju u obnovljive izvore energije i političkoj saradnji.
Danska zakupila 300 zatvorskih ćelija na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Zbog prenatrpanosti svojih zatvora Danska će od Kosova iznajmiti 300 zatvorskih ćelija u narednih 10 godina. Pismo o namerama o zakupu zatvora u Gnjilanu potpisali kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju i ministar pravde Danske Nik Hekerup. Ministarka pravde Kosova je rekla da spremnost Danske za ovaj sporazum dokazuje napredak koji je Kosovo postiglo u poštovanju ljudskih prava.

„Republika Kosovo je ocenjena kao ozbiljna strana za transfer osuđenika iz Danske na Kosovo. Mi imamo dovoljno kapaciteta da smestimo zatvorenika, a uslovi i institucije su ocenjeni kao kredibilni i sve je spremno da u saradnji sa Danskom izvršimo transfer kažnjenih. Ministarstvo pravde Republike Kosova složilo se da pruži svoje kapacitete u pritvornom centru u Gnjilanu za Ministarstvo pravde Kraljevine Danske za smeštaj do 300 osuđenika na ukupno 10 godina“, rekla je Hadžiu.

Hadžiju nije želela da otkriva detalje sporazuma rekavši da će dokument koji je potpisan biti veoma brzo objavljen. Ranije je saopšteno da će Danska za zakup 300 zatvorskih ćelija, Kosovu platiti 210 miliona evra. Ministar pravde Danske Nik Hekerup, rekao je da će ovaj sporazum koristiti obema stranama.

„Mi ovo vidimo kao jedan kamen temeljac za naredne sporazume i znak uske saradnje između Republike Kosovo i Kraljevine Danske. To je jedan sporazum od kog će obe strane ostvariti korist. Korektivna služba Danske je veoma preopterećena i mi smo kontaktirali Kosovo pre godinu dana i sa vašom zemljom smo započeli dijalog koji je započeo sa prethodnom vladom na Kosovu, što se pozitivno nastavilo i sa trenutnom vladom. Mislim i nadam se da će ovaj sporazum u velikoj meri rešiti probleme sa kojima se mi suočavamo u Danskoj. Takođe se nadam da će to omogućiti Kosovu da ulaže u zatvorski sistem i da unapredi svoje kapacitete kad je u pitanju vladavina prava“, rekao je Hekerup.

Pored sporazuma o zakupu zatvorskih ćelija Kosovo i Danska potpisali su i sporazum o ulaganjima u obnovljive izvore energije i političkoj saradnji.

"Energetski sektor se suočava sa različitim izazovima i ova kriza nam je pokazala krhkost. Moramo imati diversifikaciju izvora električne energije. U našoj energetskoj strategiji, diversifikacija izvora energije je među glavnim ciljevima. Za nas kao državu ovo će biti izazov, ali imati državu Dansku u ovoj tranziciji biće veoma dobro za Kosovo. Ovaj sporazum otvara put za još veću saradnju", rekla je ministarka ekonomije u Vladi Kosova Artane Rizvanoli.

Ministar za razvojnu saradnju Danske Fleming Moler Mortinsen rekao je da je ovaj sporazum izuzetno važan za obe zemlje.

„Danas smo napravili veoma važan korak za saradnju dve zemlje. Zajedno ćemo raditi na zelenoj energiji. Srećan sam što Danska može da podrži Kosovo. Trenutno vidimo uticaj visokih cena energije, sa ozbiljnim ekonomskim posledicama“, rekao je Mortinsen.

Sporazume koji su danas potpisani treba da potvrdi i Skupština Kosova. Za ratifikaciju međunarodnih sporazuma neophodna je dvotrećinska većina glasova poslanika kosovskog parlamenta.Ostale vesti

Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022