Vesti
Politika

Dankan: Napuštamo EU, ali podržavamo integracije Kosova

“Izaći ćemo iz EU, ali ne iz Evrope i nastavićemo da podržavamo Kosovo u procesu evrointegracija”, poručio je u Prištini britanski ministar za Evropu i Ameriku Alan Dankan, nakon sastanka sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.
Dankan: Napuštamo EU, ali podržavamo integracije Kosova
Alan Dankan i Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Dvojica zvaničnika su na sastanku stavili fokus na Balkanski samit koji će se održati u junu naredne godine.

Tema samita će biti terorizam i organizovani kriminal.

“To će biti izuzetno važan događaj. Mi ćemo biti domaćini ovog samita u vreme kada je Ujedinjeno Kraljevstvo u procesu izlaska iz Evropske Unije, ali verujem da ćemo napraviti konstruktivan događaj”, kazao je britanski ministar Alan Dankan.

Britanski zvaničnik ističe da je organizovani kriminal jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju zemlje na Balkanu i u svetu.

“Nastavićemo da posmatramo globus u pogledu ekonomije i bilateralnih odnosa evropskih zemalja i da pomažemo u oblasti bezbednosti našim saveznicima. Izlazimo iz EU, ali ne iz Evrope i nastavićemo da podržavamo Kosovo u procesu evrointegracija”, rekao je britanski ministar Alan Dankan.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj navodi da je poseta britanskog ministra važna za Kosovo.

“Poseta ministra Dankana je za mene obnova veoma dobrih odnosa Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva koji proizilaze iz teških vremena za naš narod kada mu je Britanija pružila podršku. Učestvovaćemo na samitu u junu i dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala”, kazao je Haradinaj.

Ovo je prva poseta Kosovu britanskog ministra za Evropu i Ameriku Alana Dankana.

Tači: Nezavisnost Kosova nosi veliki pečat Londona

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ministrom Velike Britanije za Evropu i Ameriku Alanom Dankanom sa kojim je razgovarao o događanjima na Kosovu i u regionu.

Tači je istakao da je Kosovo zahvalno na konstantnoj podršci Velike Britanije Kosovu, na priznavanju nezavisnosti i podršci učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije. 

“Nezavisnost Kosova nosi veliki pečat Londona“, rekao je predsednik Hašim Tači.

Evropski zvaničnik je rekao da Velika Britanija i dalje ostaje posvećena regionu, nezavisno od odnosa Londona sa Briselom.

„Želim da region živi u miru i stabilnosti“, rekao je Dankan.

Predsednik Kosova Hašim Tači istakao je da je Kosovo promoter mira i dijaloga u regionu i da radi na izgradnji dobrih međususedskih odnosa sa svima, obuhvatajući i Srbiju.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021