Vesti
Politika

Danijelson: Demarkacija i borba protiv korupcije ključni

Direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson izjavio je u Prištini da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima sa EU, ako ne ispuni dva uslova.
Danijelson: Demarkacija i borba protiv korupcije ključni
Kristijan Danijelson i Ramuš Haradinaj (Foto Kabinet premijera)

Ta dva uslova su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i uspešna borba i konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Kriterijumi su javno poznati i mi ih (Kosovo) savetujemo da vide kako da ih ostvare. To je zadatak Vlade Kosova. Sa naše strane obaveze su jasne. Jedan korak je završen. Evropska komisija je spremna da donese preporuku o liberalizaciji viza kada se ta pitanja reše", kazao je Danijelson na konferenciji za novinare posle susreta s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

On je zajedno sa premijerom Haradinajem i zvanično pokrenuo Program ekonomskih reformi.

Kosovski premijer je kazao da je Vlada fokusirana na ostvarivanje evropske agende, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Istakao je da program ekonomskih reformi nije samo obaveza Vlade već i civilnog sektora, političkih partija i svih zajednica na Kosovu.

Danijelson je istakao potrebu da zemlje zapadnog Balkana ostvare potrebne reforme u vladavini prava i privredi.

"Program (ekonomskih reformi) treba da podstakne ekonomski razvoj Kosova kako bi se otvarala nova radna mesta. Program će pomoći u kreiranju kredibilnih ekonomskih politika i na taj će način poboljšati život gradjana i težnje ka EU", rekao je Danijelson.

Tokom dana Danijelson se suseo i s prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem, ministarkom za evropske integracije Duratom Hodžom i ministrom finansija Bedrijem Hamzom.

Tokom posete Kosovu visoki zvaničnik EU imaće sastanke i sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje, Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020