Vesti
Politika

Danijelson: Demarkacija i borba protiv korupcije ključni

Direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson izjavio je u Prištini da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima sa EU, ako ne ispuni dva uslova.
Danijelson: Demarkacija i borba protiv korupcije ključni
Kristijan Danijelson i Ramuš Haradinaj (Foto Kabinet premijera)

Ta dva uslova su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i uspešna borba i konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Kriterijumi su javno poznati i mi ih (Kosovo) savetujemo da vide kako da ih ostvare. To je zadatak Vlade Kosova. Sa naše strane obaveze su jasne. Jedan korak je završen. Evropska komisija je spremna da donese preporuku o liberalizaciji viza kada se ta pitanja reše", kazao je Danijelson na konferenciji za novinare posle susreta s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

On je zajedno sa premijerom Haradinajem i zvanično pokrenuo Program ekonomskih reformi.

Kosovski premijer je kazao da je Vlada fokusirana na ostvarivanje evropske agende, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Istakao je da program ekonomskih reformi nije samo obaveza Vlade već i civilnog sektora, političkih partija i svih zajednica na Kosovu.

Danijelson je istakao potrebu da zemlje zapadnog Balkana ostvare potrebne reforme u vladavini prava i privredi.

"Program (ekonomskih reformi) treba da podstakne ekonomski razvoj Kosova kako bi se otvarala nova radna mesta. Program će pomoći u kreiranju kredibilnih ekonomskih politika i na taj će način poboljšati život gradjana i težnje ka EU", rekao je Danijelson.

Tokom dana Danijelson se suseo i s prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem, ministarkom za evropske integracije Duratom Hodžom i ministrom finansija Bedrijem Hamzom.

Tokom posete Kosovu visoki zvaničnik EU imaće sastanke i sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje, Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021