Vesti
Politika

Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine

Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Ilustracija (Foto Beta)

Kako je najavljeno, domaćini današnjeg samita su Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, a cilj je "ublažavanje napetosti između balkanskih rivala".

Učesnici samita biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Dva dana nakon samita u Parizu zakazan je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom kazao da je načuo da "Priština neće biti zastupljena u nedelju na najvišem nivou".

Uoči današnjeg samita predsednik Francuske Emanuel Makron je održao dva odvojena sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021