Vesti
Politika

Danas: Tramp želi sporazum o Kosovu u finišu svoje kampanje

Trampova administracija nesumnjivo želi da se postigne konačni sporazum o Kosovu pre američkih predsedničkih izbora u novembru 2020. godine, jer bi to bio „ogroman plus“ za Trampovu kampanju, ali za njegovu poziciju bilo bi još bolje da to bude učinjeno neposredno pre izbora, a ne u junu, kada će se na to i zaboraviti.
Danas: Tramp želi sporazum o Kosovu u finišu svoje kampanje
Donald Tramp (Vanityfair)

U Srbiji će se tek krajem maja ili početkom juna sledeće godine formirati nova vlada, posle izbora, pa ni zvanični Beograd neće biti spreman za prihvatanje sporazuma u tom periodu, kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući tvrdnje pojedinih medija da je plan američke administracije da sporazum Beograda i Prištine bude potpisan do leta naredne godine.

Danasovi izvori, takođe, ocenjuju da ne zvuče realno medijski navodi da bi dve strane mogle ponovo da sednu za pregovarački sto već polovinom septembra, i napominju da je izvesnija mogućnost da to bude učinjeno u kasnu jesen ili početkom zime.

„Nerealno je da razgovori između Beograda i Prištine budu nastavljeni polovinom septembra, jer će parlamentarni izbori na Kosovu biti održani krajem septembra ili početkom oktobra. Moraće da se sačeka na izbor nove kosovske vlade, kako bi Priština formirala pregovarački tim, a to ne može da se desi pre novembra ili decembra“, objašnjavaju diplomate. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom kazao da dijalog o Kosovu može „u najboljem slučaju“ da bude nastavljen u decembru.

Sagovornici Danasa napominju da SAD „jesu zaokupljene Severnom Korejom, Iranom i Venecuelom, ali će narednih meseci Kosovo biti više u fokusu njihovog interesovanja“.

"EU nije imala kapaciteta da uspešno okonča pregovore Beograda i Prištine, a Tramp je konačno stabilizovao svoj spoljnopolitički tim kojeg su prethodno potresale stalne kadrovske promene. Tačno je da SAD traže od kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije, ali, istovremeno, zahtevaju da Srbija ne blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i insistiraju na tome da Srbija prizna kosovsku nezavisnost. Krajnji cilj Amerike jeste da se suzbije uticaj Rusije u Srbiji i na Balkanu i da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u NATO i kasnije u EU", ukazuju diplomate.

Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, navodi za Danas da je dijalog Beograda i Prištine „veoma važan za Sjedinjene Države“ zbog „stabilizacije ovog regiona, ali teško je zamisliti kako će pregovori biti nastavljeni dok su na snazi kosovske takse“.

"Sastanak srpskog predsednika sa američkim državnim sekretarom iznova je naglasio da Vašington veruje da takse moraju da budu ukinute, a dijalog nastavljen. Zvaničnici u Prištini bi već trebalo da budu svesni takvog američkog stava, pa je teško reći da li će promeniti mišljenje nakon novog poziva SAD da ukinu takse. Ipak, sastanak Vučića i Pompea i javne poruke koje je poslao državni sekretar mogu da imaju uticaja na Prištinu ukoliko su koordinirani sa privatnim razgovorima Vašingtona i Prištine", konstatuje Rejmond.Ostale vesti

Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020
Vučić: Prodaju prazne priče novinama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se evropske države više bave diskusijom o Beogradu i Prištini i dodao da "veliki" sebi daju za pravo da je sve njihov interes i da "imaju pravo da urade sve što stignu".

  • 22.05.2020
Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?

Kosovski ustavni sud će poništiti odluku Hašima Tačija o davanju mandata za novog premijera Avdulahu Hotiju, ali će otvoriti put planu za formiranje nove vlade bez novih izbora i bez pokreta Samoopredeljenje, stranke koja je na Kosovu osvojila najviše glasova na izborima.

  • 22.05.2020