Vesti
Politika

Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije

Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Rama i Kurti (Foto EPA)

Prema njegovim rečima, ovaj sporazum "služiće sadašnjim i budućim generacijama u obe zemlje".

Pregovori Albanije i Kosova, kako kaže direktor Hado, uspešno su prošli sve neophodne procese.

„Zavod za socijalno osiguranje ostaje posvećen unapređenju ovih sporazuma koji garantuju jednak tretman za građane i obezbeđuju priznavanje godina rada“, naglašava Hado.

Veoma važan sporazum obezbeđuje jednak tretman svih zaposlenih, zaposlenih i samozaposlenih, uz priznavanje staža osiguranja i uzajamnih doprinosa na Kosovu iu Albaniji.

Administrativni sporazum u oblasti socijalnog osiguranja pregovarali su Albanija i Kosovo nakon ratifikacije u obe skupštine.

Treća runda razgovora o izradi sporazuma i tehničkim elementima implementacije održana je 23. i 24. maja 2022. godine.

 Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022