Vesti
Politika

Danas sednica Skupštine Kosova za izbor nove vlade

Sednica kosovskog parlameta na kojoj će se glasati o novoj Vladi Kosova, zakazana je za danas u 11 časova. Medijima nije dozvoljeno prisustvo, pa će skupštinska dešavanja pratiti preko kanala Radio televizije Kosova.

Danas sednica Skupštine Kosova za izbor nove vlade
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Nakon objavljivanja pune odluke Ustavnog suda o dekretu predsednika Kosova Hašima Tačija i zvanično je potvrđen mandat za sastav nove kosovske vlade poveren Avdulahu Hotiju. Na zahtev Demokratskog saveza Kosova, danas u 11 časova biće održana sednica skupštine Kosova, na kojoj će se glasati o novoj kosovskoj vladi.

Hoti je sinoć nakon sastanka rukovodstva DSK, saopštio listu imena vladinog kabineta iz redova te stranke.

Driton Seljmanaj predložen je za potpredsednika vlade, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Arban Abraši za ministra za infrastrukturu, Anton Ćuni za ministra odbrane, Vljora Dumoši će biti ministarka kulture, omladine i sporta, Armend Zemaj ministar zdravlja, Hikmete Bajrami ministarka finansija i Besian Mustafa ministar poljoprivrede.

Novu kosovsku vladu formiraće koalicija Demokratskog saveza Kosova, NISMA, Alijansa za budućnost Kosova, Srpska lista i manjinske stranke.

Pokret Samoopredeljenje sinoć je saopštio da su protesti neizbežni, jer je Ustavni sud otvorio put formiranju vlade Avdulaha Hotija, proglasivši ustavnim dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija, ali da protesta neće biti danas, kada se očekuje izglasavanje nove vlade.

Današnja sednica će biti održana bez prisustva medija, jer će kako je saopšteno iz kosovske skupštine, poslanici biti raspoređeni i na balkonu koji je inače predviđen za goste i novinarske ekipe.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020