Vesti
Politika

Danas se bira nova kosovska vlada

Danas u 11 časova je zakazana sednica kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da se izglasa nova kosovska vlada.
Danas se bira nova kosovska vlada
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Mandatar Aljbin Kurti će danas na sednici skupštine izložiti svoj predlog za buduću kosovsku vladu.

Juče je između Pokreta Smoopredeljenje i DSK potpisan sporazum o koaliciji. Takođe, ove dve stranke su odredili i svoje predstavnike koji će u novoj kosovskoj vladi rukovoditi sa 12 ministarstava.

Manjinama će biti ponuđena tri ministarstva.

Samoopredeljenju će, prema pisanju prištinskih medija, pripasti ministarstva spoljnih poslova, pravde, finansija, ekonomije, zdravlja i evropskih integracija.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, Ministarstvo pravde Aljbulhena Hadžiu, Ministarstvo finansija Besnik Bisljimi, Ministarstvo ekonomije Rozeta Hajdari, Ministarstvo zdravlja Arben Vitia, a Ministarstvo za evropske integracije Bljerim Reka.

Predsedništvo DSK-a je odredilo takođe šest predstavnika za upravljanje ministarstvima unutrašnjih poslova, odbrane, infrastrukture, prosvete, poljoprivrede, kulture.

Agim Veljiu biće ministar unutrašnjih poslova, Anton Ćuni ministar odbrane, Ljumir Abidžiku ministar za infrastrukturu, Hikmete Bajrami ministar prosvete, Besian Mustafa ministar poljoprivrede, Vljora Dumoši ministarka kulture, omladine i sporta.

Zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK-a i Haki Abazi iz PS-a.

Neglasanje za Kurtijevu vladu najavili su Srpska lista, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost i Socijaldemokratska inicijativa NISMA.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020