Vesti
Politika

Danas potpisivanje pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije

U Minhenu će danas biti potpisano pismo o namerama o uspostavljanju direktne železničke linije Beograd–Priština.
Danas potpisivanje pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da je reč je o pismu o namerama, tj. o jednoj političkoj izjavi da se obnovi nakon 20 godina direktan železnički saobraćaj između Beograda i Prištine.

Kazao je da će od uvođenja linije korist imati srpska privreda, kao i Srbi koji žive na Kosovu.

"To je nešto što kada se jednom realizuje, a to podrazumeva obnovu železničke pruge od Prištine, preko Podujeva do administrativnog prelaza Merdare – srpska roba brže će dolaziti u našu južnu pokrajinu, putnici i sve drugo će ići mnogo lakše", naveo je Đurić.

Istakao je da je to i jedna politička poruka.

"Nemojmo zaboraviti da u regionu Gračanice, dakle centralnom Kosovu i Metohiji, živi preko 20.000 Srba. Mislim da bi osim naše privrede koja će imati kada se ovo realizuje nesumnjivu korist, da bi nesumnjivu korist mogli da imaju i naši sunarodnici na centralnom Kosovu i Metohiji", poručio je Đurić I izrazio nadu da će uskoro biti ukinute i takse.

Ukazao je da će Ministarstvo saobraćaja, zajedno sa celom Vladom, raditi u narednom periodu na realizaciji toga.
"Sa naše strana infrastruktura je funkcionalna i spremna, a zbog ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji i zbog krađe šina, pošto je nekoliko desetina kilometara pruge van funkcije sa strane privremeno pod upravom prištinskih institucija, biće puno posla i za one koji treba da rade na obnovi pruge", zaključio je Đurić.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020