Vesti
Politika

Danas odluka o demarkaciji sa Crnom Gorom

Skupština Kosova zakazala je za danas u 11 sati vanrednu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – razmatranje Nacrta zakona o Sporazumu o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
Danas odluka o demarkaciji sa Crnom Gorom
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Odbor za spoljne poslove parlamenta Kosova podržao je Predlog Zakona o ratifikaciji sporazuma.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan krajem avgusta 2015. u Beču, jedan je od glavnih uslova da Priština dobije liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU.

Iz Pokreta Samoopredeljenje najavili su da će njihovi poslanici biti protiv predloženog zakona. Neizvesno je međutim, kakav će stav imati poslanici Srpske liste.

Mediji na albanskom jeziku pisali su da su predstavnici Srpske liste, na čelu sa Slavkom Simićem, otputovali na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi od njega zatražili mišljenje o ovom pitanju.

Potvrdu toga, međutim, RTV Kim nije dobio od predstavnika Srba u parlamentu Kosova.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021