Vesti
Politika

"Danas ili sutra novi datum za nastavak dijaloga"

Generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da je važno da se dijalog, koji izgleda kao da je u blokadi, nastavi. Napominje da su Prištini kost u grlu državne članice EU koje nisu priznale secesiju KiM od Srbije.
Nikola Selaković (Foto Novosti)

Nikola Selaković rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je važno što je američka administracija osudila napade na kosovske Srbe.

"Interesantno je što su Amerikanci rekli da je reč o nasilju i imali smo reakcije vašingtonske administracije. To nam pruža negde neku nadu da će posle stišavanja situacije američka administracija početi da vodi drugačiju politiku kada je u pitanju Balkan", smatra Selaković.

Dodaje da sa prištinske strane, pokušaj trgovine sa ZSO postoji odavno.

"Oni pokušavaja da se time bave, ali je važno da se dijalog nastavi, koji izgleda kao da je u blokadi čemu dobrim delom doprinosi Priština. Nadam se danas ili sutra novom datumu za dijalog u Briselu", kaže Selaković.

Napominje da će kosovska strana uraditi sve da se izvrši pritisak na predsednika Vučića.

"Imam poverenja u njega i građani Srbije treba da imaju poverenja jer bez obzira na pritiske, on je neko ko ume i zna da donosi odluke u interesu naroda", ističe Nikola Selaković.

Napominje da će predsednik Vučić održati konsultacije sa predstavnicima Srpske liste i ističe da "Srbi na KiM nemaju većeg saveznika niti onog ko više razume njihove probleme i bori se za njihovo rešavanje od predsedniika i vlade u Beogradu".

Govoreći o sporazumu o carinskom ujedinjenju Prištine i Tirane koji je usvojio kosovski parlament, Selaković kaže da se stvara albansko-albanska carinska unija.

"Nedostaje im samo kralj pa da imaju personalnu uniju. Aleksandar Vučić je predložio ranije formiranje carinske unije na Zapadnom Balkanu ali je to odbijeno", podseća generalni sekretar Predsednika Srbije.

Kaže da su Prištini kost u grlu državne članice EU koje nisu priznale secesiju KiM od Srbije.

"Španija nam je prijateljska država i cenimo njihov stav", napominje Selaković.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023