Vesti
Politika

Dan Evrope na biciklima i trotinetima. Srbi o ulozi EU negativno

Dan Evrope obeležen je u Prištini vožnjom bicikala i električnih trotineta, ali i uličnim crtanjem. U akciji pod nazivom "Zelena budućnost i digitalna transformacija" učestvovali su ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog i gradonačelnik Prištine Perparim Rama.
Dan Evrope na biciklima i trotinetima. Srbi o ulozi EU negativno
Tomaš Sunjog u akciji povodom Dana Evrope (Foto Kim)

Glavna ulica u centru grada bila je nakratko zatvorena zbog akcije koja je organizovana povodom Dana Evrope.

Učesnici, uglavnom mladi, provozali su se na biciklama i trotinetima, pokazujući na taj način da im je stalo do očuvanja životne sredine. U ekološkoj vožnji su učestvovali i ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog i gradonačelnik Prištine Perparim Rama.

 

 

"Radimo da približimo Kosovo što je moguće više evropskim standardima i normama. Naravno da bi želeli da predstavimo Evropsku uniju kao politički entitet, ali i kao entitet koji omogućava održivu budućnost. Zeleni sporazum (The European Green Deal) je vrlo važan za EU i želimo da se Kosovo usaglasi sa njim zbog sledećih generacija i njihove održivosti i potreba. Sa gradonačelnikom, kome se zahvaljujem, sam razgovarao kako da Prištinu i Kosovo učinimo zelenim, a jedan način za to je održiva mobilnost koja podrazumeva veću upotrebu bicikala i električnih skutera radi zdravijeg puta u budućnost", rekao je Sunjog.

Priština je grad koji ima velikih problema sa gustinom saobraćaja, a samim tim i zagađenjem. Gradonačelnik Rama kaže da ima viziju za "zeleniju Prištinu".

„Iako Kosovo još nije deo Evrope, ovo pokazuje da smo mi i način na koji živimo isti kao Evropa. To pokazuje da svi programi koje smo predstavili, da smo započeli implementaciju onih koji se odnose na viziju Evrope za 2030, viziju za zeleniju Prištinu koja ide u prilog građanima. Ključni problem koji imamo sa automobilima vrlo lako možemo transformisati, sa prioritetom za pešake i gradski saobraćaj. Ovo omogućava velikom broju građana da imaju bezbedan i brz pristup kroz javni prostor. Moramo građane osloboditi saobraćaja", kazao je Perparim Rama.

Na pitanje jednog od novinara: "Ima li razloga za obeležavanje ovog praznika, s obzirom da Kosovo još uvek nije dobilo viznu liberalizaciu od EU", ambasador EU Tomaš Sunjog je odgovorio:

"To je nacionalni praznik na Kosovu, tako da mislim da je prigodno slaviti ga. To je Dan Evrope, za nas Evropljane je, i mislim da je prilika za slavlje, ali i prilika za početak rada na implementaciji evropske perspektive. Uvek je vreme da danas slavite, a da sutra krenete sa radom", poručio je ambasador EU na Kosovu.

Građani Prištine različito o EU

"Evropska unija je vrlo dobra stvar, ona okuplja sve narode i nacije da se spoje, da imamo zajednički jezik, da idemo ka realnosti, da budemo iskreni i pošteni, da zaboravimo ono što je do juče bilo, da prekinemo sa tim", kazao je stariji građanin Prištine.

Na pitanje: "Hoće li Kosovo biti deo EU?", on odgovara: "Sto posto, to je zagarantovano".

"Ide to polako, korak po korak. Mi smo u Evropi, na teritoriji Evrope, ali idemo polako pošto smo zadnji koji su napravili državu, ali ja mislim da ćemo stići kad-tad. Neka ide polako, jer kada se žuri onda se prave problemi. Ali, ako idemo mi (Albanci) idete i vi (Srbi). Razlika je samo u nacionalnosti", rekao je stanovnik Prištine.

Međutim, postoje i oni koji se protive obeležavanju Dana Evrope i praznovanju.

"Oni sami ne slave, a mi se pravimo najpametniji. Ne mislim da EU čini baš dobro za Kosovo. Trebalo bi da daju vize, da izađemo iz ovog kolapsa. Omladina uopšte nije raspoložena. Svi imaju vize, a zašto samo mi da nemamo?", upitao je stariji Albanac.

Kako Srbi gledaju na ulogu EU na Kosovu

Bivši ministar u kosovskoj vladi i poslanik u Skupštini Nenad Rašić smatra da je uloga EU nezamenljiva, ne samo za Kosovo, već i za čitav region, s obzirom da su zemlje opredeljene za članstvo u EU. 

„To je organizacija koja nema alternativu, po mom mišljenju. Sad, kako to stvarno deluje na samom Kosovu, tu imam mnogo zamerki. Smatram da su prošle tri, četiri, čak i više godina, a oni su faktički i klinički mrtvi. To kažem iz praktičnih razloga. Ne sećam se da je jedna srpska NVO organizacija u širem smislu dobila ikakav projekat te zadnje četiri godine. Pored toga, građanin srpske nacionalnosti zadnjih nekoliko godina EU vidi isključivo kao šalter za vizno apliciranje, bilo da idete u Nemačku ili Grčku na odmor. Prema tome, uloga bi mogla biti mnogo značajnija. Ta pasivnost ili ogromna birokratija, u kombinaciji sa nezainteresovanošću, dovela nas je dovde da EU faktički nema nikakav pragmatičan pristup, ovo pričam u ime Srba, rešavanja problema ili pomoći Srbima na Kosovu", kazao je Rašić.

Kada je u pitanju posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine, on takođe ima mnogo zamerki, posebno zbog činjenice da razgovora između Vučića i Kurtija u Briselu nije bilo gotovo godinu dana.

"Ne vidim apsolutno nikakav pomak u proteklih nekoliko godina, pogotovo od vremena kada je Miroslav Lajčak preuzeo (da vodi dijalog). On bio vrlo optimističan na samom početku, dajući neke glamurozne izjave uz inicijativu koja se meni dopala. Ali, ispostavilo se da je, kao i do sad, ono što je bilo - čisto fingiranje, odnosno pretvaranje da se nešto u suštini radi, a u stvari se ništa ne dešava. EU još jednom je pokazala da definitivno nije u stanju da bude čak ni fasilitator, kako oni sebe nazivaju. Više puta sam tražio od njih i ovako, preko medija, i u direktnim razgovorima da to što oni rade mora biti mnogo konkretnije. Da njihove poruke moraju biti jasnije", zaključio je Rašić.

Građani srpske nacionalnosti sa kojima smo razgovarali imaju prilično kritički stav prema EU.

"Evropska unija je institucija koja je najviše ulagala u kosovsku nezavisnost i kosovsku državnost. EU kroz brojne projekte podržava osnaživanje kosovskih institucija, vladavinu prava, demokratije. Ali, ako me pitate da li je taj posao uspešan, rekao bih da nije", kazao je Aleksandar Gudžić iz Dobrotina.

"Mi smo u Evropi odavno, nema šta da ulazimo, ali oni (EU) drže neki monopol. Mi smo trebali odavno da uđemo, stavljaju nas na zadnje mesto", smatra Zoran Ilić iz Gračanice.

"Evropska Unija više pomaže Albancima nego nama, ali će valjda nešto i nama da da. Biće, nadamo se, bolje", kazao je Slavko Stanomirović.

"Totalno neznanje, totalna nezainteresovanost, totalna neupućenost. Ako realno sagledavamo situaciju na Kosovu, ona je katastrofalna. Pod okupacijom je međunarodnih snaga Kfora. Tu je i drugo pitanje, nezaposlenost, primanja neredovna. U suštini, glad i beda", kazao je Radovanović.

Ponedeljak je povodom Dana Evrope na Kosovu neradni dan. Međutim, pojedine javne ličnosti u Prištini imaju negativan stav zbog praznovanja ovog datuma. Sa druge strane, Srbi koji su uposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije nemaju slobodan dan.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022