Vesti
Politika

Dame izviždale Hotija i zasule ga papirima

Premijer Kosova Avdulah Hoti koji učestvuje na okruglom stolu "Platforme civilnog društva za dijalog" u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta u hotelu "Emerald" kraj Prištine, izviždan je pred obraćanje učesnicima od grupe žena koje su bacale papire zbog povećane stope nasilja i ubistava 17 žena od početka godine na Kosovu.
Dame izviždale Hotija i zasule ga papirima
Avdulah Hoti na konferenciji u hotelu ''Emerald'' kraj Prištine (Foto Kim)

Dame su zahtevale da se o problemu nasilja nad ženama govori i upitale zašto je dijalog sa Srbijom važniji od nasilja nad njima.

Kosovski premijer im je odgovorio da nisu u pravu i da se njegova vlada bavi tim problemima, "a da današnji skup nije ni vreme ni mesto za ovakvu reakciju".

Hoti: Neće biti kreativnih rešenja, o integritetu se ne raspravlja

Na konferenciji koju organizuje KDI govori se o dijalogu i nedavnom potpisivanju pisama o namerama u Vašingtonu.

"Teritorijalni integritet Kosova nije tema o kojoj se raspravlja. Sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova. Mi smo definisali ciljeve procesa, a sporazum treba da rezultira uzajamnim priznanjem", rekao je Hoti i dodao da Asocijacija/Zajednica (srpskih opština) neće imati izvršna ovlašćenja.

"Sva pitanja moraju biti definisana tako da to predviđa uzajamno priznaje. Nema tehničkog dijaloga", naveo je Hoti i istakao da u proteklih devet godina ti tehnički sporazumi nisu realizovani, te da se bez uzajamnog priznanja "ne mogu adresirati druga pitanja", poput ekonomije, ratne odštete i ostalog.

Avdulah Hoti je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da je Izrael već priznao Kosovo.

"Priznanje od strane izraela je usledilo 20 minuta od početka sastanka u Vašingtonu. Svako priznanje Kosova je važno", rekao je Hoti i dodao da će sutra izvestiti poslanike Skupštine Kosova o sporazumu u Vašingtonu i razgovorima koji su potom usledili u Briselu.

On je naveo i da je Kosovu potreban politički konsenzus za realizaciju potpisanog u Vašingtonu.

"Ahtisarijev plan je kompromis"

Kosovski premijer je istakao da nema tajnih razgovora sa Srbijom i da je sve do sada rečeno već poznato.

"Kompromis Kosova je bio Ahtisarijev plan. Kompromis je da smo mi preuzeli obavezu 2013. godine. Ne otvara se novi sporazum o Asocijaciji (ZSO), to je obaveza države. Ne treba postavljati pitanje šta Srbija dobija priznanjem, to ne bi trebalo povezivati sa Asocijacijom. Nije bilo boljeg sporazuma za Srbiju od Ahtisarijevog plana", rekao je on.

Avdulah Hoti se nada da će pitanje budućih odnosa Kosova i Srbije biti rešeno naredne godine. Izrazio je i sumnju, ali po pitanju nezavisnosti nema dileme.

"Neće biti kreativnog rešenja, neće biti rešenja nalik Kipru. Možda se neće postići sporazum za godinu dana, možda će se Srbija povući, ali nezavisna država Kosovo će nastaviti da bude nezavisna", rekao je Hoti i zaključio:

"Ili će biti sporazuma o međusobnom priznanju, ili ja neću biti premijer".

"Četvrtak nije opasan dan za Kosovo"

"Sutra se u Briselu neće diskutovati o Asocijaciji (ZSO). Četvrtak nije opasan dan za Kosovo. Sutra premijer u Skupštini Kosova obaveštava poslanike o dijalogu. Ne otvaramo sporazum o Asocijaciji, govorimo o državnoj obavezi iz 2013. godine", rekao je Avdulah Hoti.

On je rekao da se za Srpsku pravoslavnu crkvu traži rešenje u okviru kosovskih zakona, pre svega Zakona o zaštićenim zonama.

"Mislim da će ovo pitanje uskoro biti rešeno u skaldau sa odlukom Ustavnog suda", naveo je Hoti.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020