Vesti
Politika

Dame izviždale Hotija i zasule ga papirima

Premijer Kosova Avdulah Hoti koji učestvuje na okruglom stolu "Platforme civilnog društva za dijalog" u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta u hotelu "Emerald" kraj Prištine, izviždan je pred obraćanje učesnicima od grupe žena koje su bacale papire zbog povećane stope nasilja i ubistava 17 žena od početka godine na Kosovu.
Dame izviždale Hotija i zasule ga papirima
Avdulah Hoti na konferenciji u hotelu ''Emerald'' kraj Prištine (Foto Kim)

Dame su zahtevale da se o problemu nasilja nad ženama govori i upitale zašto je dijalog sa Srbijom važniji od nasilja nad njima.

Kosovski premijer im je odgovorio da nisu u pravu i da se njegova vlada bavi tim problemima, "a da današnji skup nije ni vreme ni mesto za ovakvu reakciju".

Hoti: Neće biti kreativnih rešenja, o integritetu se ne raspravlja

Na konferenciji koju organizuje KDI govori se o dijalogu i nedavnom potpisivanju pisama o namerama u Vašingtonu.

"Teritorijalni integritet Kosova nije tema o kojoj se raspravlja. Sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova. Mi smo definisali ciljeve procesa, a sporazum treba da rezultira uzajamnim priznanjem", rekao je Hoti i dodao da Asocijacija/Zajednica (srpskih opština) neće imati izvršna ovlašćenja.

"Sva pitanja moraju biti definisana tako da to predviđa uzajamno priznaje. Nema tehničkog dijaloga", naveo je Hoti i istakao da u proteklih devet godina ti tehnički sporazumi nisu realizovani, te da se bez uzajamnog priznanja "ne mogu adresirati druga pitanja", poput ekonomije, ratne odštete i ostalog.

Avdulah Hoti je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da je Izrael već priznao Kosovo.

"Priznanje od strane izraela je usledilo 20 minuta od početka sastanka u Vašingtonu. Svako priznanje Kosova je važno", rekao je Hoti i dodao da će sutra izvestiti poslanike Skupštine Kosova o sporazumu u Vašingtonu i razgovorima koji su potom usledili u Briselu.

On je naveo i da je Kosovu potreban politički konsenzus za realizaciju potpisanog u Vašingtonu.

"Ahtisarijev plan je kompromis"

Kosovski premijer je istakao da nema tajnih razgovora sa Srbijom i da je sve do sada rečeno već poznato.

"Kompromis Kosova je bio Ahtisarijev plan. Kompromis je da smo mi preuzeli obavezu 2013. godine. Ne otvara se novi sporazum o Asocijaciji (ZSO), to je obaveza države. Ne treba postavljati pitanje šta Srbija dobija priznanjem, to ne bi trebalo povezivati sa Asocijacijom. Nije bilo boljeg sporazuma za Srbiju od Ahtisarijevog plana", rekao je on.

Avdulah Hoti se nada da će pitanje budućih odnosa Kosova i Srbije biti rešeno naredne godine. Izrazio je i sumnju, ali po pitanju nezavisnosti nema dileme.

"Neće biti kreativnog rešenja, neće biti rešenja nalik Kipru. Možda se neće postići sporazum za godinu dana, možda će se Srbija povući, ali nezavisna država Kosovo će nastaviti da bude nezavisna", rekao je Hoti i zaključio:

"Ili će biti sporazuma o međusobnom priznanju, ili ja neću biti premijer".

"Četvrtak nije opasan dan za Kosovo"

"Sutra se u Briselu neće diskutovati o Asocijaciji (ZSO). Četvrtak nije opasan dan za Kosovo. Sutra premijer u Skupštini Kosova obaveštava poslanike o dijalogu. Ne otvaramo sporazum o Asocijaciji, govorimo o državnoj obavezi iz 2013. godine", rekao je Avdulah Hoti.

On je rekao da se za Srpsku pravoslavnu crkvu traži rešenje u okviru kosovskih zakona, pre svega Zakona o zaštićenim zonama.

"Mislim da će ovo pitanje uskoro biti rešeno u skaldau sa odlukom Ustavnog suda", naveo je Hoti.Ostale vesti

Kosnet: Tramp je kreativno ime za jezero

Ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet održao je danas virtualni okrugli sto sa desetak kosovskih medija, u okviru kojeg je odgovarao na pitanja o aktuelnim temama.

  • 01.10.2020
Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020