Vesti
Politika

Daka: Vrhovni sud Kosova potvrdio da nema glasanja sa srpskim ličnim kartama

Vrhovni sud Kosova danas je potvrdio da neće biti omogućeno glasanje sa srpskim ličnim kartama, rekla je predsednica CIK-a Valjdete Daka. Birači, koji budu došli na glasačko mesto, će morati da pokažu identifikacioni dokument Kosova.
Daka: Vrhovni sud Kosova potvrdio da nema glasanja sa srpskim ličnim kartama
Ilustracija (Foto Kim)

"To je definitivno. Danas smo dobili odluku Vrhovnog suda. Dakle, na dan glasanja moći će da se glasa... U stvari to nije glasanje, to je identifikacija. Na dan glasanja identifikacija će se vršiti samo sa kosovskim važećim dokumentima", kazala je Daka, nakon izvlačenja rednih brojeva partija koji će se naći na glasačkom listiću na prevremenim izborima zakazanim za 6. oktobar.

Predstavnik Srpske liste Zoran Mojsilović, koga smo zatekli u CIK-u, rekao nam je da je upravo saznao za odluku Vrhovnog suda.

"Iskreno, upravo sam od vas dobio tu informaciju. Mi do sada nismo zvanično dobili na mejl nikakvo obaveštenje od Vrhovnog suda na žalbu koju smo podneli vezano za glasanje i identifikaciju glasača sa ličnim kartama Republike Srbije. Sačekaćemo, da vidimo šta piše u toj odluci Vrhovnog suda", kazao je Mojsilović.

Na odluku CIK-a da je glasanje na izborima 6. oktobra moguće samo sa kosovskim dokumentima, prvi je reagovao član CIK-a Stevan Veselinović podnošenjem ostavke. Zbog njegove odluke da istupi, u CIK-u trenutno nema srpskog predstavnika.

"Gospodin Veselinović je samovoljno napustio Centralnu izbornu komisiju. Mi smo danas dobili odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđena naša odluka. Dakle, mislim da gospodin Veselinović nema zašto da odbije da bude član CIK-a", kazala je Daka.

Zoran Mojsilović, sa druge strane nije upoznat šta se dešava sa srpskim članom CIK-a.

"Što se tiče člana izborne komisije, to ćemo morati da vidimo sa Veselinovićem. U ovom trenutku, ja nemam informacije vezano za njega, znam da je usled svih dešavanja čak imao i nekih zdravstvenih problema", kazao je Mojsilović.Ostale vesti

Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020