Vesti
Politika

Daka pozvala na poštovanje demokratije i čuvanje integriteta izbornog procesa

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka pozvala je danas, nakon međusobnih optužbi NISMA i Samoopredeljenja da ugrožavaju brojanje glasačkih listića, predstavnike političkih stranaka i njihove posmatrače da budu odgovorniji kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa i poštovanje demokratije.
Daka pozvala na poštovanje demokratije i čuvanje integriteta izbornog procesa
Valjdeta Daka (Foto Kim)

Daka je saopštila da je izborni proces u važnoj fazi i da CIK trenutno sprovodi odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da se prebroji oko 1.500 biračkih mesta.

“Smatram da je neophodno da prenesem ovu poruku svim učesnicima u izbornom procesu, kao i da pozovem predstavnike političkih stranaka i njihove posmatrače da pokažu maksimalnu brigu za integritet procesa koji se vodi u Centru za brojanje i rezultate”, navodi se u saopštenju za medije.

Napomenula je da se svi moraju pridržavati pravila kako bi sve proteklo u demokratskom duhu.

“Svakim kršenjem procedura i pravila Centra za brojanje i rezultate, posmatrači političkih subjekata krše zakon i izjavu koju su potpisali”, podvukla je Daka i dodala da se mora omogućiti nesmetano brojanje glasova.

Navodi da svako uplitanje u procedure prebrojavanja glasova otežava i usporava proces potvrđivanja konačnih rezultata i prisiljava CIK da preduzme mere protiv pojedinih osoba koje ne poštuju pravila propisana za posmatrače.

“Svaka strana koja ima prigovor na proceš brojanja glasova može da podnese žalbu IPŽP”, podvukla je Daka i ponovila da je CIK u obavezi da poštuje zakonsku obavezu i da sprovodi odluke pravosudnih institucija.

NISMA i Samoopredeljenje razmenile su danas optužbe da predstavnici tih stranaka uznemiravaju one koji prebrojavaju glasove, vrše pritisak na njih u cilju prekrajanja rezultata sa oko 1.500 biračkih mesta za koje je Vrhovni sud naložio, nakon odluke IPŽP, da se ponovo prebroje.



Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020