Daka pozvala na poštovanje demokratije i čuvanje integriteta izbornog procesa

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka pozvala je danas, nakon međusobnih optužbi NISMA i Samoopredeljenja da ugrožavaju brojanje glasačkih listića, predstavnike političkih stranaka i njihove posmatrače da budu odgovorniji kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa i poštovanje demokratije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Valjdeta Daka (Foto Kim)

Daka je saopštila da je izborni proces u važnoj fazi i da CIK trenutno sprovodi odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da se prebroji oko 1.500 biračkih mesta.

“Smatram da je neophodno da prenesem ovu poruku svim učesnicima u izbornom procesu, kao i da pozovem predstavnike političkih stranaka i njihove posmatrače da pokažu maksimalnu brigu za integritet procesa koji se vodi u Centru za brojanje i rezultate”, navodi se u saopštenju za medije.

Napomenula je da se svi moraju pridržavati pravila kako bi sve proteklo u demokratskom duhu.

“Svakim kršenjem procedura i pravila Centra za brojanje i rezultate, posmatrači političkih subjekata krše zakon i izjavu koju su potpisali”, podvukla je Daka i dodala da se mora omogućiti nesmetano brojanje glasova.

Navodi da svako uplitanje u procedure prebrojavanja glasova otežava i usporava proces potvrđivanja konačnih rezultata i prisiljava CIK da preduzme mere protiv pojedinih osoba koje ne poštuju pravila propisana za posmatrače.

“Svaka strana koja ima prigovor na proceš brojanja glasova može da podnese žalbu IPŽP”, podvukla je Daka i ponovila da je CIK u obavezi da poštuje zakonsku obavezu i da sprovodi odluke pravosudnih institucija.

NISMA i Samoopredeljenje razmenile su danas optužbe da predstavnici tih stranaka uznemiravaju one koji prebrojavaju glasove, vrše pritisak na njih u cilju prekrajanja rezultata sa oko 1.500 biračkih mesta za koje je Vrhovni sud naložio, nakon odluke IPŽP, da se ponovo prebroje.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane