Vesti
Politika

Daka: CIK spremna za lokalne izbore

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je da je Centralna izborna komisija spremna da organizuje lokalne izbore koji će se održati na jesen, a očekuje se da će njihova organizacija koštati oko 7,5 miliona evra, prenosi Ljajmi.
Daka: CIK spremna za lokalne izbore
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

Daka ističe da lokalni izbori moraju biti održani do oktobra, radi poštovanja ustavnih rokova i dodaje da je budžetom predviđena organizacija drugog izbornog kruga i obezbeđivanje zaštitne opreme protiv koronavirusa.

„Napravili smo projekciju budžeta od oko 7,5 miliona evra, što će zavisi od toga koliko ćemo krugova imati u koliko opština i shodno tome i količine izbornog materijala. I ovog puta smo računali dezinfekciona sredstva, maske, rukavice i sve ostalo što je propisano protokolom Nacionalnog instituta za javno zdravlje“, navela je Daka.

Po njenim rečima, problemi koji su se neprestano javljali u izbornom procesu, mogli bi da budu rešeni izbornom reformom.

„Izborna reforma trebalo je davno da bude završena, verujem da će se posle ovih izbora naći razumevanje za preporuke Evropske unije i da će proces reformi napokon početi“, rekla je Daka.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021