Vesti
Politika

Daka: CIK spremna za lokalne izbore

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je da je Centralna izborna komisija spremna da organizuje lokalne izbore koji će se održati na jesen, a očekuje se da će njihova organizacija koštati oko 7,5 miliona evra, prenosi Ljajmi.
Daka: CIK spremna za lokalne izbore
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

Daka ističe da lokalni izbori moraju biti održani do oktobra, radi poštovanja ustavnih rokova i dodaje da je budžetom predviđena organizacija drugog izbornog kruga i obezbeđivanje zaštitne opreme protiv koronavirusa.

„Napravili smo projekciju budžeta od oko 7,5 miliona evra, što će zavisi od toga koliko ćemo krugova imati u koliko opština i shodno tome i količine izbornog materijala. I ovog puta smo računali dezinfekciona sredstva, maske, rukavice i sve ostalo što je propisano protokolom Nacionalnog instituta za javno zdravlje“, navela je Daka.

Po njenim rečima, problemi koji su se neprestano javljali u izbornom procesu, mogli bi da budu rešeni izbornom reformom.

„Izborna reforma trebalo je davno da bude završena, verujem da će se posle ovih izbora naći razumevanje za preporuke Evropske unije i da će proces reformi napokon početi“, rekla je Daka.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022