D’Adario: Odnos Kosova i Srbije faktor potencijalne pretnje stabilnosti

Bezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabilna, ali političke okolnosti i nerešena pitanja u regionu, posebno odnos Kosova i Srbije, ostaju faktor koji se stalno posmatra kao potencijalna pretnja bezbednosti i stabilnosti,

Podeli ovaj članak sa:
 • Komandant Kfora Lorenco D'Adario (Foto Kim)

Iz tog razloga, NATO misija na Kosovu, Kfor, u svom mandatu stvara i okolnosti koje će omogućiti politički proces između Kosova i Srbije, naime dijalog, kojim bi trebalo da se okonča otvoreno pitanje odnosa između dve zemlje.

Tako kaže u intervjuu za Kohu Lorenco D’Adario, italijanski general-major koji je vodio misiju Kfora od novembra prošle godine, a sada se priprema da preda dužnost narednom komanandantu Kfora.

“Dijalog između Kosova i Srbije je vrlo važan deo, jer bi otključao mnoge situacije i osigurao da Kosovo može da dobije u potpunosti koristi od toga i da se ponudi kao član međunarodne zajednice. To bi bila savršena situacija koja, po mom mišljenju, sa sobom donosi još nekoliko stvari. Znam da je većina ljudi direktno povezana sa ekonomijom, ali kao član međunarodne zajednice vidim da se stvari uglavnom odnose na bezbednost, da nesumnjivo nedostatak političkog rešenja utiče na ekonomske faktore”, rekao je D’Adario.

Ostale vesti

 • Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.

 • Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, donetu zbog načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine.

 • Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zalaže za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta kosovskog predsednika, istakavši da ta pozicija predstavlja "jedinstvo naroda" na Kosovu.

 • Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Lideri dve najveće političke stranke na Kosovu, Aljbin Kurti i Isa Mustafa ni večeras nisu uspeli da se dogovore o sastavu nove vlade. Kosovski predsednik Hašim Tači sazvao konsustitutivnu sednicu parlemanta za 24. decembar.

 • Đurić: Handke je u Srbiji

  Đurić: Handke je u Srbiji "persona gratisima"

  Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratisima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, rekao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane