Vesti
Politika

D’Adario: Odnos Kosova i Srbije faktor potencijalne pretnje stabilnosti

Bezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabilna, ali političke okolnosti i nerešena pitanja u regionu, posebno odnos Kosova i Srbije, ostaju faktor koji se stalno posmatra kao potencijalna pretnja bezbednosti i stabilnosti,
D’Adario: Odnos Kosova i Srbije faktor potencijalne pretnje stabilnosti
Komandant Kfora Lorenco D'Adario (Foto Kim)

Iz tog razloga, NATO misija na Kosovu, Kfor, u svom mandatu stvara i okolnosti koje će omogućiti politički proces između Kosova i Srbije, naime dijalog, kojim bi trebalo da se okonča otvoreno pitanje odnosa između dve zemlje.

Tako kaže u intervjuu za Kohu Lorenco D’Adario, italijanski general-major koji je vodio misiju Kfora od novembra prošle godine, a sada se priprema da preda dužnost narednom komanandantu Kfora.

“Dijalog između Kosova i Srbije je vrlo važan deo, jer bi otključao mnoge situacije i osigurao da Kosovo može da dobije u potpunosti koristi od toga i da se ponudi kao član međunarodne zajednice. To bi bila savršena situacija koja, po mom mišljenju, sa sobom donosi još nekoliko stvari. Znam da je većina ljudi direktno povezana sa ekonomijom, ali kao član međunarodne zajednice vidim da se stvari uglavnom odnose na bezbednost, da nesumnjivo nedostatak političkog rešenja utiče na ekonomske faktore”, rekao je D’Adario.Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020