Vesti
Politika

Dačićeva na Komorskim ostrvima: Razmislite o Kosovu, Ben je u Zvezdi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je rukovodstvo Komorskih ostrva da preispita odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, donetu 2009. godine.
Dačićeva na Komorskim ostrvima: Razmislite o Kosovu, Ben je u Zvezdi
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić, koji boravi na Komorskim ostrvima, istakao je da je ta odluka suprotna principima za koje se Komore bore kada je i njihov teritorijalni integritet u pitanju, a da Srbiju i tu ostrvsku državu vežu prijateljski odnosi iz vremena bivše Jugoslavije i predsednika Tita.

"Mi koji imamo slične probleme, treba jedni druge da podržavamo. U tom smislu, hteli bismo da zamolimo vladu, predsednika, kabinet ministra, da povuku priznanje, jer Kosovo je kao Katalonija i mi se zalažemo za dijalog naravno, ali smo protiv jednostranih akata", rekao je Dačić.

Srbija je prijatelj Komora, naglasio je Dačić i dodao da ona podržava teritorijalni integritet Komorskih ostrva.

Ukazao je da naša zemlja ima slične probleme sa svojim teritorijalnim integritetom, jer je, kako je podsetio, došlo do jednostranog separatizma, secesije, jednog dela njene teritorije, "koji su podržale neke zapadne zemlje koje imaju dvostruke standarde kada je u pitanju vaš region".

"U tom smislu, zamolio sam svog kolegu da Komore preispitaju odluku o prihvatanju nezavisnosti Kosova, koja je doneta 2009. godine. A i želeo bih da istaknem da je u naš najveći fudbalski klub Crvenu zvezdu došao jedan od najboljih igrača, upravo sa Komora - Ben", rekao je Dačić.

Jugoslavija i Tito podržavali su borbu Komore za nezavisnost, podseća Dačić i dodaje da je Jugoslavija odmah nakon sticanja nezavisnosti tih ostrva uspostavila diplomatske odnose 1976. godine.

"Mi smo glasali takođe za sve rezolucije u Generalnoj skupštini UN koje se tiču teritorijalnog integriteta Komora i to ćemo raditi i dalje, a želimo razvoj sveukupne saradnje u svim oblastima", rekao je Dačić.

Kaže i da je razgovarao o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu između naše dve zemlje, kao i o sporazumima o ekonomskoj, kulturnoj, prosvetnoj saradnji, te o međusobnom ukidanju viza, razvoju turizma i da očekuje posetu svog kolege Srbiji, kao i sastanak dva predsednika.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021