Vesti
Politika

Dačić: Zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske

Ivica Dačić ocenio je da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo imaju dosta problema i trpe velike pritiske, ali i da će i cela Evropa imati probleme jer je prihvatila jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Dačić: Zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske
Ivica Dačić (Foto balkaninside.com)

"Otvorili su Pandorinu kutiju koja se ne može tako lako zatvoriti", poručio je Dačić na mesečnoj konferenciji za novinare o aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da stvar sticanja nezavisnosti ne sme da zavisi od toga da li se "neko sviđa Moskvi, Briselu, Berlinu ili Vašingtonu ili bilo kome, nego da li je to u skladu s principom".

"Tako da zemlje koje imaju taj problem na svojoj teritoriji, sigurno neće priznati nezavisnost Kosova, ali da se na njih vrši pritisak, vrši se... Neće Španija promeniti stav o Kosovu, ali će stav menjati manje zemlje koje su pod većim pritiskom", naglasio je Dačić.

On je dodao da postoje mnoge zemlje sa kojima Srbija nema bilateralne odnose, a koje istovremeno posečuju vlasti iz Prištine i lobiraju kod njih za priznanje Kosova i da srpske vlasti trenutno procenjuju da li i one treba da jačaju odnose sa takvim zemljama.

"Odakle Fidži zna gde je Kosovo, a oni su priznali Kosovo, jer su ovi bili kod njih i razgovarali sa njima", rekao je Dačić i poručio da smatra da i Srbija treba da razgovora i jača odnose sa mnogim zemljama.

On je naveo da "može da se kaže da je relativno veliki broj zemalja priznao Kosovo, ali kada se pogleda koliko one imaju stanovnika može se videti da je to ogromna manjina u odnosu na zemlje koje ga nisu priznale".

"Mi nastavljamo našu borbu", istakao je Dačić.

Edi Rama 22. oktobra u Beogradu-glavne teme manjine i Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je za 22. oktobar posetu albanskog premijera Edija Rame Srbiji, a tu informaciju je potvrdila i zvanična Tirana.

To će biti prva zvanična poseta nekog albanskog premijera Srbiji u poslednjih 68 godina.

Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati rekao je da će teme razgovora biti razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Albanije, kao i pitanje albanske manjine u Preševu i priznavanje nezavisnosti Kosova, prenosi AP.

Poslednja poseta šefa albanske države Beogradu bila je 1946. godine kada su se sastali Enver Hodža i Josip Broz Tito.
Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020