Vesti
Politika

Dačić: Zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske

Ivica Dačić ocenio je da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo imaju dosta problema i trpe velike pritiske, ali i da će i cela Evropa imati probleme jer je prihvatila jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Dačić: Zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske
Ivica Dačić (Foto balkaninside.com)

"Otvorili su Pandorinu kutiju koja se ne može tako lako zatvoriti", poručio je Dačić na mesečnoj konferenciji za novinare o aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da stvar sticanja nezavisnosti ne sme da zavisi od toga da li se "neko sviđa Moskvi, Briselu, Berlinu ili Vašingtonu ili bilo kome, nego da li je to u skladu s principom".

"Tako da zemlje koje imaju taj problem na svojoj teritoriji, sigurno neće priznati nezavisnost Kosova, ali da se na njih vrši pritisak, vrši se... Neće Španija promeniti stav o Kosovu, ali će stav menjati manje zemlje koje su pod većim pritiskom", naglasio je Dačić.

On je dodao da postoje mnoge zemlje sa kojima Srbija nema bilateralne odnose, a koje istovremeno posečuju vlasti iz Prištine i lobiraju kod njih za priznanje Kosova i da srpske vlasti trenutno procenjuju da li i one treba da jačaju odnose sa takvim zemljama.

"Odakle Fidži zna gde je Kosovo, a oni su priznali Kosovo, jer su ovi bili kod njih i razgovarali sa njima", rekao je Dačić i poručio da smatra da i Srbija treba da razgovora i jača odnose sa mnogim zemljama.

On je naveo da "može da se kaže da je relativno veliki broj zemalja priznao Kosovo, ali kada se pogleda koliko one imaju stanovnika može se videti da je to ogromna manjina u odnosu na zemlje koje ga nisu priznale".

"Mi nastavljamo našu borbu", istakao je Dačić.

Edi Rama 22. oktobra u Beogradu-glavne teme manjine i Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je za 22. oktobar posetu albanskog premijera Edija Rame Srbiji, a tu informaciju je potvrdila i zvanična Tirana.

To će biti prva zvanična poseta nekog albanskog premijera Srbiji u poslednjih 68 godina.

Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati rekao je da će teme razgovora biti razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Albanije, kao i pitanje albanske manjine u Preševu i priznavanje nezavisnosti Kosova, prenosi AP.

Poslednja poseta šefa albanske države Beogradu bila je 1946. godine kada su se sastali Enver Hodža i Josip Broz Tito.
Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020