Vesti
Politika

Dačić: Zahvalnost Surinamu zbog povlačenja priznanja Kosova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić zahvalio se zvaničnicima Surinama na odluci o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Dačić: Zahvalnost Surinamu zbog povlačenja priznanja Kosova
Ildiz Debora Polak-Beil i Ivica Dačić (Foto Tanjug)

"Posebno se zahvaljujem predsedniku i ministarki spoljnih poslova na za Srbiju izuzetno važnoj odluci kojom je Surinam uvažio argumente Srbije kad je reč o problemu Kosova i povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa surinamskom ministarkom spoljnih poslova Ildiz Deborom Polak-Beil.

Dačić je, radi pojašnjenja javnosti Surinama, objasnio da je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti dela teritorije gde "većinu stanovništva čini albanska nacionalna manjina".

"Ako se taj princip prihvati na primeru Srbije odnosno Kosova onda će svaka zemlja na svetu biti ugrožena nekim separatizmom ili secesionizmom", ukazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije će sa zvaničnicima Surinama potpisati Sporazum o ukidanju viza, Memorandum o saradnji dva MIP-a i političkim konsultacijama, Sporazum o prijateljstvu dve zemlje i Mapu puta koja će, kako je kazao, definisati naše konkretne korake do 2021. godine u svim oblastima.

"Oblasti su razne, ima ih puno i sveobuhvatne od političke saradnje, obrazovanja, energetike, poljoprivrede, turizma, industrije, informacionih tehnologija, kulture...", pojasnio je Dačić.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021