Vesti
Politika

Dačić: Vučić podnosi skupštini izveštaj o dijalogu 22. ili 23. juna

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da još nije razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o detaljima i formi sednice parlamenta na kojoj bi on predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, ali očekuje da će se to dogoditi najverovatnije 22. ili 23. juna, nakon sastanka u Briselu, prenosi Tanjug.
Dačić: Vučić podnosi skupštini izveštaj o dijalogu 22. ili 23. juna
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

"Mi smo još pre nekoliko meseci razgovarali o mogućnosti da se održi takva sednica parlamenta, ali je sada to pitanje aktuelno upravo zbog koordinacije pritisaka koji se vrše i na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje Kosova", rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu.

On je istakao da je u svemu tome važno da Srbija ima političku stabilnost i jedinstvo, a to znači da ima institucije koje se međusobno podržavaju.

Dačić je kazao da će, ukoliko je potrebno, predložiti i zaključke sa te sednice zbog načina na koji skupština radi, a u smislu podrške pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom Vučićem u dosadašnjem toku i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Posle sastanka u Skupštini Srbije sa američkim specijalnim izaslanikom Metjuom Palmerom, koji je ranije ponovio stav SAD o međusobnom priznanju, Dačić je preneo da je Palmeru sugerisao da bi trebalo da obrati pažnju na te formulacije koje se, kaže, često ističu, jer se tako stiče utisak da je to jedino što zanima SAD i da je svaki njegov dolazak vezan za pritiske na Srbiju da mora da prizna Kosovo.

"A naša saradnja treba da bude mnogo sadržajnija. To je naš strateški cilj i mislim da smo mnogo toga postigli. Predsednik Vučić ulaže maksimalne napore za što bolju saradnju sa SAD i ne bi je trebalo nikako svoditi samo na tu rečenicu koja je za nas neprihvatljiva", rekao je Dačić.

Kaže da je sa Palmerom razgovarao o mnogo čemu, između ostalog, o saradnji srpskog parlamenta sa kongresmenima, odnosno senatorima, i da su političke odnose ocenili kao dobre.

Na pitanje šta mu je Palmer preneo u vezi sa razgovorima u Prištini, ali i sa srpskom opozicijom, Dačić je rekao da mu nije preneo detalje razgovora sa predstavnicima opozicije, ali se interesovao oko rada parlamenta i međustranačkog dijaloga.

"Kada je reč o Prištini, preneo mi je utisak da ne deli previše velika očekivanja od nekog velikog uspeha u dijalogu u ovim prvim susretima koji se očekuju", rekao je Dačić.

Upitan da li mu je, s druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa kojim se susreo ove nedelje skrenuo pažnju u vezi sa Kosovom i pritiscima koji se vrše na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić kaže da je sa šefom ruske diplomatije razgovarao o međusobnim odnosima i podršci, ali i da Lavrov jeste prokomentarisao predstojeći susret Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

"Rekao je da Bajden želi da dođe na taj sastanak sa određenom vrstom vetra u leđa koji bi mu dali sastanci u Briselu, pre svega, sa evropskim partnerima i NATO-om", rekao je Dačić i dodao da se postavlja pitanje da li su termini dijaloga Beograda i Prištine povezani sa dolaskom Bajdena u Brisel u smislu neke koordinacije različitih pritisaka.

Dačić kaže da je jasno da se sada vrše pritisci da, ako Priština ipak želi da formira ZSO, da onda pet zemalja koje nisu priznale Kosovo naprave neki ustupak ka Prištini.

"Šta to znači? Da ispune nešto što su potpisali da neka od tih zemlja prizna KiM? To je nekorektno i mi to ne podržavamo, niti pak Srbija treba da napravi iskorak, jer mi smo ti koji smo ispunili sve naše obaveze iz nečega što smo potpisali pre osam godina", naveo je on.

Dačić je izrazio nadu, ali i očekivanje da će zemlje koje nisu priznale Kosovo zadržati tu poziciju i dalje.

 Ostale vesti

’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021