Vesti
Politika

Dačić: Vučić podnosi skupštini izveštaj o dijalogu 22. ili 23. juna

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da još nije razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o detaljima i formi sednice parlamenta na kojoj bi on predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, ali očekuje da će se to dogoditi najverovatnije 22. ili 23. juna, nakon sastanka u Briselu, prenosi Tanjug.
Dačić: Vučić podnosi skupštini izveštaj o dijalogu 22. ili 23. juna
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

"Mi smo još pre nekoliko meseci razgovarali o mogućnosti da se održi takva sednica parlamenta, ali je sada to pitanje aktuelno upravo zbog koordinacije pritisaka koji se vrše i na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje Kosova", rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu.

On je istakao da je u svemu tome važno da Srbija ima političku stabilnost i jedinstvo, a to znači da ima institucije koje se međusobno podržavaju.

Dačić je kazao da će, ukoliko je potrebno, predložiti i zaključke sa te sednice zbog načina na koji skupština radi, a u smislu podrške pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom Vučićem u dosadašnjem toku i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Posle sastanka u Skupštini Srbije sa američkim specijalnim izaslanikom Metjuom Palmerom, koji je ranije ponovio stav SAD o međusobnom priznanju, Dačić je preneo da je Palmeru sugerisao da bi trebalo da obrati pažnju na te formulacije koje se, kaže, često ističu, jer se tako stiče utisak da je to jedino što zanima SAD i da je svaki njegov dolazak vezan za pritiske na Srbiju da mora da prizna Kosovo.

"A naša saradnja treba da bude mnogo sadržajnija. To je naš strateški cilj i mislim da smo mnogo toga postigli. Predsednik Vučić ulaže maksimalne napore za što bolju saradnju sa SAD i ne bi je trebalo nikako svoditi samo na tu rečenicu koja je za nas neprihvatljiva", rekao je Dačić.

Kaže da je sa Palmerom razgovarao o mnogo čemu, između ostalog, o saradnji srpskog parlamenta sa kongresmenima, odnosno senatorima, i da su političke odnose ocenili kao dobre.

Na pitanje šta mu je Palmer preneo u vezi sa razgovorima u Prištini, ali i sa srpskom opozicijom, Dačić je rekao da mu nije preneo detalje razgovora sa predstavnicima opozicije, ali se interesovao oko rada parlamenta i međustranačkog dijaloga.

"Kada je reč o Prištini, preneo mi je utisak da ne deli previše velika očekivanja od nekog velikog uspeha u dijalogu u ovim prvim susretima koji se očekuju", rekao je Dačić.

Upitan da li mu je, s druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa kojim se susreo ove nedelje skrenuo pažnju u vezi sa Kosovom i pritiscima koji se vrše na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić kaže da je sa šefom ruske diplomatije razgovarao o međusobnim odnosima i podršci, ali i da Lavrov jeste prokomentarisao predstojeći susret Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

"Rekao je da Bajden želi da dođe na taj sastanak sa određenom vrstom vetra u leđa koji bi mu dali sastanci u Briselu, pre svega, sa evropskim partnerima i NATO-om", rekao je Dačić i dodao da se postavlja pitanje da li su termini dijaloga Beograda i Prištine povezani sa dolaskom Bajdena u Brisel u smislu neke koordinacije različitih pritisaka.

Dačić kaže da je jasno da se sada vrše pritisci da, ako Priština ipak želi da formira ZSO, da onda pet zemalja koje nisu priznale Kosovo naprave neki ustupak ka Prištini.

"Šta to znači? Da ispune nešto što su potpisali da neka od tih zemlja prizna KiM? To je nekorektno i mi to ne podržavamo, niti pak Srbija treba da napravi iskorak, jer mi smo ti koji smo ispunili sve naše obaveze iz nečega što smo potpisali pre osam godina", naveo je on.

Dačić je izrazio nadu, ali i očekivanje da će zemlje koje nisu priznale Kosovo zadržati tu poziciju i dalje.

 Ostale vesti

Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022
Koalicija NADA traži zabranu festivala
Koalicija NADA zatražila je zabranu festivala "Mirdita, dobar dan", jer ga smatra štetnim po interese Srbije zbog, kako tvrde, promocije secesije Kosova i Metohije.
  • 24.05.2022
Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022