Vesti
Politika

Dačić: Vučić podnosi skupštini izveštaj o dijalogu 22. ili 23. juna

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da još nije razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o detaljima i formi sednice parlamenta na kojoj bi on predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, ali očekuje da će se to dogoditi najverovatnije 22. ili 23. juna, nakon sastanka u Briselu, prenosi Tanjug.
Dačić: Vučić podnosi skupštini izveštaj o dijalogu 22. ili 23. juna
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

"Mi smo još pre nekoliko meseci razgovarali o mogućnosti da se održi takva sednica parlamenta, ali je sada to pitanje aktuelno upravo zbog koordinacije pritisaka koji se vrše i na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje Kosova", rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu.

On je istakao da je u svemu tome važno da Srbija ima političku stabilnost i jedinstvo, a to znači da ima institucije koje se međusobno podržavaju.

Dačić je kazao da će, ukoliko je potrebno, predložiti i zaključke sa te sednice zbog načina na koji skupština radi, a u smislu podrške pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom Vučićem u dosadašnjem toku i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Posle sastanka u Skupštini Srbije sa američkim specijalnim izaslanikom Metjuom Palmerom, koji je ranije ponovio stav SAD o međusobnom priznanju, Dačić je preneo da je Palmeru sugerisao da bi trebalo da obrati pažnju na te formulacije koje se, kaže, često ističu, jer se tako stiče utisak da je to jedino što zanima SAD i da je svaki njegov dolazak vezan za pritiske na Srbiju da mora da prizna Kosovo.

"A naša saradnja treba da bude mnogo sadržajnija. To je naš strateški cilj i mislim da smo mnogo toga postigli. Predsednik Vučić ulaže maksimalne napore za što bolju saradnju sa SAD i ne bi je trebalo nikako svoditi samo na tu rečenicu koja je za nas neprihvatljiva", rekao je Dačić.

Kaže da je sa Palmerom razgovarao o mnogo čemu, između ostalog, o saradnji srpskog parlamenta sa kongresmenima, odnosno senatorima, i da su političke odnose ocenili kao dobre.

Na pitanje šta mu je Palmer preneo u vezi sa razgovorima u Prištini, ali i sa srpskom opozicijom, Dačić je rekao da mu nije preneo detalje razgovora sa predstavnicima opozicije, ali se interesovao oko rada parlamenta i međustranačkog dijaloga.

"Kada je reč o Prištini, preneo mi je utisak da ne deli previše velika očekivanja od nekog velikog uspeha u dijalogu u ovim prvim susretima koji se očekuju", rekao je Dačić.

Upitan da li mu je, s druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sa kojim se susreo ove nedelje skrenuo pažnju u vezi sa Kosovom i pritiscima koji se vrše na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić kaže da je sa šefom ruske diplomatije razgovarao o međusobnim odnosima i podršci, ali i da Lavrov jeste prokomentarisao predstojeći susret Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

"Rekao je da Bajden želi da dođe na taj sastanak sa određenom vrstom vetra u leđa koji bi mu dali sastanci u Briselu, pre svega, sa evropskim partnerima i NATO-om", rekao je Dačić i dodao da se postavlja pitanje da li su termini dijaloga Beograda i Prištine povezani sa dolaskom Bajdena u Brisel u smislu neke koordinacije različitih pritisaka.

Dačić kaže da je jasno da se sada vrše pritisci da, ako Priština ipak želi da formira ZSO, da onda pet zemalja koje nisu priznale Kosovo naprave neki ustupak ka Prištini.

"Šta to znači? Da ispune nešto što su potpisali da neka od tih zemlja prizna KiM? To je nekorektno i mi to ne podržavamo, niti pak Srbija treba da napravi iskorak, jer mi smo ti koji smo ispunili sve naše obaveze iz nečega što smo potpisali pre osam godina", naveo je on.

Dačić je izrazio nadu, ali i očekivanje da će zemlje koje nisu priznale Kosovo zadržati tu poziciju i dalje.

 Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021