Vesti
Politika

Dačić: Uz ispunjenje preduslova nastavak dijaloga

Potrebno je da se ispune određeni preduslovi da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, koji može da se odmrzne ukoliko se ukinu takse, a nikakvi drugi uslovi ili nove teme sa tim nemaju veze, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dačić: Uz ispunjenje preduslova nastavak dijaloga
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Komentarišući dolazak specijalnog izaslanika Bele kuće Ričarda Grenela u Beograd, koji želi da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine i dođe do rešenja nekom vrstom razgraničenja, Dačić je rekao da nije protiv toga ukoliko postoji želja druge strane za kompromisom, ali da je to samo jedna ideja.

Dačić je naglasio da dijalog može da se odmrzne ukoliko se ukinu takse, a da sa tim nemaju veze nikakvi drugi uslovi ili nove teme.

On je dodao i da su mu u Vašingtonu rekli da je Priština problem i da zato međunarodni predstavnici ne dolaze u Srbiju da vrše pritisak samo na srpsku stranu.

Prema njegovim rečima, povlačenje taksi na srpsku robu i aktivnosti za povlačenje priznanja i protivljenje učlanjenju Kosova u razne organizacije, koje neki povezuju, nemaju veze jedno s drugim.

Dačić je istakao da Srbija neće odustati od lobiranja za povlačenje priznanja, osim ako bi Kosovo stavilo moratorijum na svoje lobiranje za dobijanje priznanja i učlanjenje u međunarodne organizacije, a nije želeo da navede niti jednu od najavljenih pet zemalja koje će povući priznanje Kosova, ukazujući da bi na te zemlje mogao da se vrši pritisak.

Takođe, on kaže i da je Rusija izrazila spremnost da učestvuje u dijalogu ako se širi format, ali, kako dodaje, format dijaloga se ne širi i ostaje između dve strane uz posredovanje EU.

Ukazao je da se iduće nedelje održava sastanak Interpola u Santijagu i da su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i on održali brifing sa stranim ambasadorima, onim čije zemlje bi mogle da budu na srpskoj strani i molili ih da glasaju protiv prijema Kosova.

„Ne zato što se mi inatimo sa Kosovom, oni ne žele da postanu član da bi sarađivali u borbi protiv kriminala, oni hoće da budu članica ravnopravna sa drugim da pokažu da su država“, zaključio je Dačić.Ostale vesti

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.
  • 23.02.2020
SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike
Savez za Srbiju (SzS) je saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije" potvrdio neuspeh svoje kosovske politike.
  • 23.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.
  • 23.02.2020
Haziri zahteva ukidanje takse: To je u skladu sa zahtevom Kvinte
Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode deo političkog sporazuma njegove stranke i pokreta Samoopredeljenje.
  • 23.02.2020
Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020
Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda o pitanju Kosova i da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020