Vesti
Politika

Dačić: U nastavku dijaloga o Statutu ZSO

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je zadovoljan kako su protekli izbori na Kosovu i dodao da će se na predstojećim sastancima, u okviru dijaloga, razgovarati i o pravljenju Statuta Zajednice srpskih opština.
Dačić: U nastavku dijaloga o Statutu ZSO
Ivica Dačić u Gračanici (Foto A.Jovanović)

"Srpska lista koju je Vlada podržala je postigla dobre rezultate i time je, pokazano da građani na Kosovu i Metohiji imaju poverenje u Vladu Srbije", rekao je Dačić.

On je dodao da se ostvarilo ono što je zamišljeno, kada je prihvaćen Briselski sporazum, a to je da se prvi put uspostavi legalan, legitiman, oblik organizovanja srpskih opština na Kosovu.
"Srpska lista osvojila je možda najviše gradonačelničkih mesta od svih partija na Kosovu koje su učestovale u lokalnim izborima", rekao je Dačić.

Razgovori će u buduće biti u okviru daljnjeg dijaloga o policiji, pravosuđu, pravljenju Statuta zajednice srpskih opština, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, sada bi srpske opštine trebalo da donesu odluke hoće li ući u Zajednicu srpskih opština u kojoj će svaka opština imati svoje predstavnike, biraće predsednika zajednice zamenika, izvšni organ, moraće da definišu šta su njihove nadležnosti, gde će biti sedište…

Planirali smo, dodao je Dačić, da sedište bude u Kosovskoj Mitrovici, jer "logično da tu bude centar Zjadnice srpskih opstina".

Još ništa nije dogovoreno o policiji i pravosuđu, a toku su "konsultacije o formama srpskih sudova", rekao je Dačić i napomenuo da se "otvaraju i nove teme, pitanje vlasništva, poreza, SPC".

Na Kosovu su iduće godine parlamentarni izbori što je, kako je rekao Dačić, "veoma bitno".Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021