Vesti
Politika

Dačić u Gračanici: Ovo je srpsko kulturno nasleđe

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas iz Gračanice da Srbija mora nastaviti da se bori protiv članstva Kosova u Unesko jer, kako je rekao, svaka jednostrana odluka može izazvati samo štetne posledice.

Dačić u Gračanici: Ovo je srpsko kulturno nasleđe
Ivica Dačić i vladika Teodosije (Foto Kim)

Dačić je pozvao crkvenu i kulturnu i naučnu javnost, da se priključi borbi za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu.

„Ne možemo da dozvolimo da ovo bude Albanska pravoslavna crkva. To je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji i tako mora da ostane i dalje, ukoliko želimo da sačuvamo srpski narod na Kosovu“.

Dačić je nakon obilaska Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i Pećke Patrijaršije došao u Gračanicu. Tu ga je dočekao vladika raškoprizrenski Teodosije.

Nakon obilaska crkve, Dačić se, bez vladike, obratio novinarima. On je kazao da pitanje članstva Kosova u Unesko tema o kojoj mora ozbiljno da se razgovara, jer bi svaka jednostrana odluka imala štetne posledice po srpski narod.

„Srbija mora da se bavi ozbiljno ovim pitanjima iz dva razloga. Prvo, da se sačuvaju kulturna i crkvena baština iz srednjeg veka zato što je to srpska kulturna baština. Ne možemo da dozvolimo da neko izbriše to naše kulturno i versko nasleđe. Sa druge strane moramo da pomognemo da se ono zaista i očuva. To znači da preko Uneska uradimo sve što može da se restauriraju ti objekti, da se popravi ono što je uništeno“, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je Bogorodica Ljeviška koja se nalazi na Uneskovoj listi ugrožene kulturne baštine u lošem stanju i da mora da se rekonstruište, a kako je rekao, to je upravo posao Uneska.

Dačić je podsetio da je srpska delegacija predlagala da se o pitanju članstva Kosova u Unesko raspravlja u Briselu, ali da to odbija prištinska strana, smatrajući da je to pitanje rešeno.

„Pokazalo se da to nije baš tako. Ja ovde nisam došao da polemišem i da izazivam bilo kakve rasprave i svađe sa predstavnicima Prištine. Jednostavno to je za nas temeljno pitanje. Ovo je nešto što se nalazi u biću našeg naroda. To što je etnička struktura danas drugačija ne znači da to može neko da preimenuje u versko i kulturno nasleđe nekog drugog. To je naš stav “, kazao je Dačić.

Dačić je manastir Gračanicu posetio u pratnji svog sina i predstavnika Socijalističke partije Srbije. Iako ga je dočekao, vladika raškoprizrenski se nije obraćao medijima. 

Dačić na Kosovu boravi u jeku izborne kampanje, pa ga je ovde dočekao veliki broj pristalica njegove partije SPS. 

Međutim, niko od srpskih lokalnih predstavnika danas nije dočekao srpskog vicepremijera i ministra spoljnih poslova, iako je to do sada bila praksa.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020