Vesti
Politika

Dačić u Briselu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Briselu, gde će se, između ostalog, sastati sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom.
Dačić u Briselu
Ivica Dačić (Foto Dragan Mujan/Nova.rs)

Dačić će se, pored visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borela, sastati i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson, kao i predsednikom Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Planirano je da se srpski šef diplomatije sa Lajčakom sastane u 14.00 sati, sa Boreljom u 15.00, sa Johansonovom u 16.30 i Mekalisterom u 17.45 časova.

Trebalo bi da Dačić pre toga razgovara sa evroposlanicima Demetrisom Papadakisom, Matjažom Nemecom, ali i Violom fon Kramon, a planiran je i susret sa kopredsedavajućom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Alesandrom Moreti.

Žozep Borel je rekao u ponedeljak da je prihvatanje predloga plana za Kosovo izaslanika "velike petorke" "jedini način za prekidanje ciklusa kriza na terenu".Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023