Vesti
Politika

Dačić: U Briselu su razumeli da je članstvo Kosova u UN crvena linija za Beograd

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da su njegovi sagovornici, među kojima je bio i šef evropske diplomatije Žozep Borel, razumeli da je članstvo Kosova u UN "crvena linija" za Beograd i da formiranje Zajednice srpskih opština ne sme da bude sporno.
Dačić: U Briselu su razumeli da je članstvo Kosova u UN crvena linija za Beograd
Ivica Dačić i Miroslav Lajčak (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Na kraju jednodnevne posete Briselu, gde je razgovarao sa Borelom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, članovima Evropske komisije i poslanicima Evropskog parlamenta, Dačić je srpskim medijima rekao da su njegovi sagovornici ukazali na "konstruktivan pristup" Beograda u najnovijoj fazi pregovora o Kosovu.

"Istakli su želju da se više ne bave svakonedeljnim konfliktima koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, za koje je po našem mišljenju iskljčivo kriv (kosovski premijer Aljbin) Kurti, već da se dođe do dogovora koji bi dao čvršće garancije i obezbedio mir i stabilnost. U tom smislu su konstruktivno ocenili angažman predsednika Vučića i Srbije", naveo je Dačić.

On je kazao da je cilj njegove posete Briselu potvrda evropskog puta Srbije i spremnosti zemlje da mirnim putem rešava sva otvorena pitanja.

Dačić je dodao da je u Briselu potvrdio spremnost Beograda "da radi na osnovama i implementaciji" plana EU za Kosovo o kojem je Vučić u petak razgovarao sa zapadnom petorkom.

Lajčak: Razmena mišljenja o dijalogu

O susretu sa Ivicom Dačićem je na svom Tviter nalogu pisao i Miroslav Lajčak.

Specijalni predstavnik EU je naveo da je "lepo dočekati ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića u Briselu".

"Razmenili smo mišljenja o dijalogu o normalizaciji odnosa u kontekstu aspiracija Srbije za članstvo u EU", naveo je Lajčak.

 


Inače, Lajčak se danas susreo i sa grčkom ambasadorkom za Zapadni Balkan Sofijom Gramatom. Prema Lajčakovim navodima, govorio je "o naporima EU na unapređenju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i važnoj ulozi Grčke u regionu".

Podsetimo, Lajčak se juče susreo sa diplomatama iz Španije, Slovačke i sa Kipra. Od zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo, predstoji mu samo susret sa predstavnikom Rumunije.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023