Vesti
Politika

Dačić u Briselu: Rekao sam da treba da budu korektni prema Srbiji

Ministar spolnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da na ručku za šefove diplomatija Zapadnog Balkana nije bilo pritisaka na Srbiju, ali da je početna pozicija Evropske unije da Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa politikom EU.
Dačić u Briselu: Rekao sam da treba da budu korektni prema Srbiji
Ivica Dačić sa mnistrima na sastanku u Briselu (Foto Tanjug)

„Rekao sam da treba da budu korektni prema Srbiji. Srbija je glasala za sve rezolucije u kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali nije uvela sankcije vodeći se državnim i nacionalnim interesima i štiteći svoj teritorijalni integritet“, rekao je Dačić.

Kako prenosi Juronjuz, Dačić je za medije iz Srbije u Briselu rekao da su članice EU iskazale solidarnost povodom tragedija koje su se nedavno dogodile u Srbiji i dodao da su pohvalili akciju vraćanja oružja.

„Pirčali smo o pozitivnim stvarima kada je reč o sprečavanju ilegalnih migracija, borbi protiv terorizma i slično. Zaključak je da je korisno da se ovako okupljamo, a ono što može da nas raduje je da nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju“, naveo je Dačić.

On je rekao da su svi na sastanku mogli da vide „sa kakavim ekstremistima“ Srbija ima posla.

„Predstavnici Prištine su govorili da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje zaista nestvarno“, rekao je Dačić i dodao da nisu govorili o svojim obavezama, poput formiranja Zajednice srpskih opština.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023