Vesti
Politika

Dačić: Tri nedelje od ubistva Olivera Ivanovića i ništa

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmotren novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) počela je u sedištu UN u Njujorku.
Dačić: Tri nedelje od ubistva Olivera Ivanovića i ništa
Sednica SB UN (Foto Rojters)

Srbiju predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić, a Prištinu kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku. Govoriće i šef Unmika Zahir Tanin.

Savet bezbednosti UN će razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu, u kojem je ocenjeno da su vlasti u Prištini nazadovale u ključnim oblastima i izrazio nezadovoljstvo pokušajima u Skupštini Kosova da se ukine zakon o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

U izveštaju o situaciji na Kosovu, koji obuhvata period od 16. oktobra 2017. do 16. januara 2018, navodi se da nedavni pokušaji poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu podrivaju kredibilitet kosovskog parlamenta.

Gutereš je naveo da je ubistvo Olivera Ivanovića izazvalo "šok i gnev" na Kosovu i širem regionu, i dodao da je brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi od ključne važnosti za održavanje "zamaha" ka trajnom miru na Kosovu.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021