Vesti
Politika

Dačić: Tači ruši politiku prema Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija, ako bi dopustila da Hašim Tači dođe kao šef kosovske diplomatije, prekršila svoju državnu politiku prema Kosovu.
Dačić: Tači ruši politiku prema Kosovu
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

“On, kao ministar spoljnih poslova Republike Kosova, ne može da dođe u Srbiju. Da to dozvolimo, mi bismo prekršili našu državnu politiku o Kosovu”, izjavio je Dačić u intervjuu za nedeljnu
“Politiku”, negodujući što je Tači na skupu ministara spoljnih poslova regiona najavljen kao ministar Vlade Kosova bez zvezdice.

On je objasnio da u političkom smislu nema prepreka da zvaničnici iz Prištine učestvuju na skupovima, ali ako su oni u organizaciji državnih organa Srbije, i ako prištinske vlasti učestvuju kao statusno neutralne.

Dačić je u intervjuu podsetio da je u Srbiju ranije dolažio Enver Hodžaj koji je bio šef kosovske diplomatije pre Tačija, ali je on bio pozvan, dok Tačija nije pozvao niko iz Vlade, a postoji “jasan način na koji se definišu međusobne posete”.

“Kad sam ja išao u Gračanicu, išao sam kao hodočasnik iz verskih razloga... Ja sam otišao u Prištinu na Tačijev poziv. A ja njega nisam pozvao. Situacija je kristalno jasna i čista”, kazao je Dačić.

Dačić je ocenio da je skup, uz podršku britanske amabasade, na koji bi 24. aprila trebalo da dođu ministri Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, provokacija i dodao da ga niko nije konsultovao u vezi s tim skupom i rekao da mu je “poziv za skup u Beogradu stigao iz Prištine”.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023