Vesti
Politika

Dačić, Tači i Ešton na panelu Dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, u okviru programa Bezbednosne konferencije u Minhenu, učestvovace na panelu Dijalog Beograda i Prištine.
Dačić, Tači i Ešton na panelu Dijalog Beograda i Prištine
I. Dačić, H. Tači i K. Ešton (Foto Tanjug)

Na panelu o dijalogu Beograda i Prištine učestvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i Hašim Tači.

Dačić je juče rekao da je do sada u Minhenu imao niz bilateralnih sastanaka, između ostalih i sa predstavnicima EU, visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje Štefanom Fileom, predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, kao i sa veoma značajnim sagovornicima koji mogu da utiču na rešavanje problema koje Srbija ima u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je istakao da očekuje da će nastavak konferencije biti prilika da se još jednom pokaže koliko je slika o Srbiji promenjena i koliko je to važno kao mogućnost i šansa da Srbija ipak dođe do nekog dobrog rešenja velikog problema i konflikta koji postoji u vezama s Prištinom.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023