Vesti
Politika

Dačić: Stav Srbije o francusko-nemačkom predlogu veoma jasan

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je  da je zvaničan stav Srbije po pitanju francusko-nemačkog predloga o rešavanju kosovskog pitanja veoma jasan i odgovoran, a to je da Srbija želi da se dijalog nastavi, da učestvuje u njemu i da o svemu tome treba razgovarati na osnovama ovog plana.
Dačić: Stav Srbije o francusko-nemačkom predlogu veoma jasan
Ivica Dačić (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno izneo šta su crvene linije, odnosno šta je za nas neprihvatljivo, a to je članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"To je veoma bitno zato što sam imao prilike da čujem i ocene u Briselu da se Vučić poneo konstruktivno i odgovorno za razliku od Prištine i mislim da je to veoma bitno, da probamo da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali i da sačuvamo Srbiju od raznih pretnji, ucena, mogućih sankcija i svega onoga što bi moglo da ugrozi budućnost građana Srbije", rekao je Dačić.

Na pitanje šta očekuje od današnje posete poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika Srbiji, Dačić je podsetio da je tokom posete Briselu ove sedmice imao priliku da razgovara sa predstavnicima Evropskog parlamenta.
Naveo je da je današnja poseta jedna od uobičajenih poseta koje predstavnici Evropskog parlamenta obavljaju, naročito oni koji prate situaciju u pojedinoj zemlji.

"Mi sa njima imamo dosta tačaka sporenja i Evropski parlament je institucija čije odluke nisu obavezujuće za evropske organe, ali u svakom slučaju je veoma bitno da mi reagujemo na sve ono što nije istina u njihovim izveštajima, ali nezavisno od toga mislim da Srbija ima svoj evropski put", rekao je Dačić.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023