Vesti
Politika

Dačić: Srbija apsolutno protiv Kosova u UN

Srbija će se apsolutno protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije koje imaju statusni karakter i učiniće sve da se ulazak Kosova u UN ne desi, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić: Srbija apsolutno protiv Kosova u UN
Ivica Dačić (Foto Novosti)

"Nije to isto kao biti član neke međunarodne organizacije za lekove ili čak Olimpijskog komiteta... Nismo za ulazak u UN, u svakom slučaju, učinićemo sve da se to ne desi", rekao je Dačić za TV Pink.
 
Kako je naveo, zemlje koje su do sada priznale Kosovo, "davno bi ga pustile u UN", dok će, ističe, Srbija učiniti sve što može da Kosovo ne postane član međunarodnih organizacija.
 
"Jedna od tih organizacija bila je Unesko, a to je posebno za nas bilo osetljivo pitanje, pitanje kulturne, verske srpske baštine na KiM", rekao je Dačić i dodao da su iz Prištine bez ikakvog dogovora sa Beogradom podneli zahtev za članstvo, misleći da je to sigurno.
 
"Rekli su da nemaju šta sa nama da razgovaraju o tome. Tačiju sam lično rekao - izgubićeš i šta ćeš posle. Sad ne mogu opet da se vraćaju u Brisel, izgubili su", rekao je Dačić.
 
Prema njegovim rečima, Evropska unija je htela da se priča o tome, ali Priština nije htela, pa to nije ni moglo da dođe na dnevni red.
 
"U svakom slučaju, niko ne treba da dovodi u pitanje evropski put Srbije ali, sa druge strane, naš put u Evropu ne mora da znači odricanje od nečeg što je veoma bitno, a to je pitanje Kosova. Mi nikada nismo potpisali bilo kakav dokument koji govori o tome da Srbija treba da da saglasnost da Kosovo uđe u neke međunarodne organizacije", kaže šef srpske diplomatije.
 
Ističe da Srbija smatra razgovore sa Prištinom statusno neutralnim, te da EU ne može da utvrdi drugačiji stav, zato što ima zemalja koje nisu priznale Kosovo.
 
"Mi ćemo se apsolutno protiviti ulasku Kosova u razne međunarodne organizacije koje imaju statusni karakter", ponovio je Dačić.
 Ostale vesti

Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020