Vesti
Politika

Dačić: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Džonom Boltonom. Dačić za RTS kaže da je na sastanku dobio "veoma pozitivne ocene onoga što Srbija radi kada je reč o Kosovu i Metohiji".
Dačić: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini
Ivica Dačić ( Foto Kim)

Ivica Dačić je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je razgovor sa Boltonom dokazao da je pitanje Kosova visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta američkog predsednika.

Ne želeći da iznosi detalje razgovora sa Boltonom, šef srpske diplomatije ukazao je da je "sastanak bio izuzetno koristan".

"Razmenili smo mišljenje o postojećem problemu, blokadi dijaloga. Jasno je rečeno da oni (SAD) znaju da problem nije u Beogradu već na Kosovu i da će pokušati da učine sve što mogu da se dijalog odblokira", napominje ministar spoljnih poslova.

Ističe da Sjedinjene Države smatraju da je kompromis od značaja za regionalnu stabilnost, a samim tim je, kaže, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta SAD.

"O detaljima nećemo govoriti, ali mislim da su izrečene veoma pozitivne ocene onoga što Srbija radi", napominje Dačić dodajući da je razgovor sa Boltonom posebno značajan jer savetnik za nacionalnu bezbednost SAD nije primao sve ministre koji su na konferenciji o verskim slobodama u Vašingtonu.

Objašnjava da SAD više ne prate "autopilot" spoljne politike, već grade "kreativan pristup".

"Misle da mora da se pronađe dogovor prihvatljiv i za Beograd i Prištinu, a to je naravno naša pozicija", naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o sastanku sa vršiocem dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, Dačić je rekao da su njih dvojica "stari znanci".

"On je, na neki način, spolja učestvovao na početku briselskog dijaloga. To je u skladu sa tim da SAD žele da pomognu da se dođe do rešenja", ističe ministar spoljnih poslova.

Dačić ponavlja da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu, ali neko, kaže, mora da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse.Ostale vesti

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020