Vesti
Politika

Dačić: SAD nisu predložile da učestvuju u dijalogu

Potencijalno učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine – što je u novom izveštaju predložilo Atlantski savet, nije predlog zvanične američke administracije, izjavio je u Vašingtonu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dačić: SAD nisu predložile da učestvuju u dijalogu
Ivica Dačić (Foto MIP)

Dačić je kako navodi Gals Amerije time demantovao tvrdnje kosovskih lidera, koji su se na to pozivali.

“Sve ono što Tači i Haradinaj pričaju apsolutno je američka administracija demantovala, čak i u razgovoru sa Federikom Mogerini. To znači da su oni rekli Federiki Mogerini, da oni ne stoje iza albanskih izjava. Generalna skupština je prebacila dijalog na evropski nivo, i svaka nova neka promena formata, podrazumevala bi nove razgovore o formatu, a sigurno da bi Srbija onda imala da predloži neke druge, koje nisu članice EU”, naveo je Dačić u izjavi za Glas Amerike u Vašingtonu.

Podsetimo, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je ranije da je od potpredsednika SAD Majkla Pensa dobio potvrdu da će se Amerika aktivnije uključiti u dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je u Vašingtonu ocenio da Srbija i SAD treba da nađu "minimum zajedničkog interesa" kako bi time doprineli stabilnosti regiona.

“Nema stabilnosti u regionu ako SAD ne pronađe zajednički interes sa najvećom zemljom i najvećim narodom na Balkanu, a to je Srbija i srpski narod”, rekao je Dačić.Ostale vesti

Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023
Abazović: ZSO ne treba formirati na etničkoj osnovi

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ima pozitivno mišljenje o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj borbi protiv korupcije, kao i da podržava njegovu ideju po pitanju ZSO, koja, kaže, ne bi trebalo da bude zasnovana na etničkoj osnovi, jer bi to povećalo podele i produbilo podele.

  • 29.01.2023