Vesti
Politika

Dačić: Sačuvana četiri dragulja na KiM, stotine ugrožene

"Naša je kolektivna obaveza da zaštitimo i sačuvamo svetsko nasleđe za generacije koje dolaze", poručio je na 39. zasedanju Generalne konferencije Uneska šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Dačić: Sačuvana četiri dragulja na KiM, stotine ugrožene
Ivica Dačić (Foto MIP)

Srpsko istorijsko, kulturno i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji od nemerljivog je značaja ne samo kada je reč o nacionalnom identitetu Srbije, već predstavlja deo vredne evropske i svetske baštine koju je neophodno dodatno zaštititi, poručio je u Parizu prvi potrpedsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Naša je kolektivna obaveza da zaštitimo i sačuvamo svetsko nasleđe za generacije koje dolaze", rekao je Dačić.

Istakao je da je na tragičnom primeru svog kulturnog i duhovnog nasleđa na KiM Srbija bila svedok u kojoj meri je bitna uloga Uneska i podrška u zaštiti i očuvanju baštine, posebno u najkritičnijim trenucima.

Prema njegovim rečima, na KiM su, stavljanjem na listu svetske baštine u opasnosti, sačuvana četiri univerzalna vredna dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine, ali je na stotine dobara i dalje ugroženo.

Ocenio je da izvorni principi Uneska, koji imaju svoje uporište u Povelji UN i njegovom Ustavu, moraju biti poštovani u punoj meri i bez izuzetka "jer samo na taj način sistem međunarodnih odnosa može biti unapređen, a međunarodno pravo sačuvati svoje univerzalno važenje".

Upravo zbog toga, naveo je Dačić, Srbija će nastaviti da se zalaže protiv politizacije i izazivanja novih podela, zategnutosti i konfrontacije unutar samog Uneska, "kao što je bio slučaj pre dve godine prilikom pokušaja međunarodne političke afirmacije jednog nedržavnog entiteta".

Dačić je naglasio da Srbija pozdravlja uključivanje kulture u Razvojnu agendu i usvajanje Rezolucije 2347 Saveta bezbednosti UN, čime se pitanje očuvanja kulturne baštine čovečanstva stavlja u prvi plan delovanja međunarodnih organizacija i međunarodne zajednice.

Navodeći da se Unesko suočava sa brojnim izazovima poslednjih godina, koji u značajnoj meri osujećuju njegov rad, Dačić je rekao da se Srbija zalaže za depolitizaciju Uneska jer, kako je objasnio, uzlazni trend politizacije ugrožava temeljne vrednosti na kojima koncept organizacije počiva i time ozbiljno narušava njen ugled i uticaj u svetu.

"Unesko treba da služi kolektivnoj viziji jednog boljeg sveta i verujemo da su solidarni pristup svih država članica i ujedinjeni napori od presudne važnosti", rekao je šef srpske diplomatije.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021