Vesti
Politika

Dačić sa Lajčakom: Dijalog je na reanimaciji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je Slovačkoj na razumevanju koje ta zemlja ima u odnosu na sve probleme. Istakao je da je dijalog sa Prištinom sada "na reanimaciji", i da njegov uspeh zavisi od onih koji treba da mu udahnu novi život. Srbija je ostvarila veliki napredak u sprovođenju reformi, primetio je slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.
Dačić sa Lajčakom: Dijalog je na reanimaciji
Sa skupa o bezbedosti (Foto Ministarstvo spoljnih poslova)

Ivica Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-u Miroslavom Lajčakom, istakao da je Lajčak danas u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je od ključne važnosti s obzirom na sve izazove, kao i sa drugim političkim funkcionerima.

Dačić je dodao da je OEBS organizacija koja je prisutna u mnogim sredinama, između ostalog, i na Kosovu i Metohiji, ali da je to prisustvo statusno neutralno.

"Imajući u vidu da je Lajčak posetio Albaniju, da će posetiti i druge zemlje, kao i Misiju OEBS-a na KiM, veoma je važno da razmenimo mišljenja i da on bude u toku sa situacijom i svim problemima i izazovima, kao i sa jednostranim aktima Prištine, koji prete da izazovu destabilizaciju celog regiona", podvukao je šef srpske diplomatije.

Dačić je zahvalio na razumevanju koje, kako je rekao, Slovačka ima u odnosu na sve probleme, te poručio da je Srbija spremna da pruži doprinos stabilizaciji prilika i ukupnoj bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope.

"Lajčak je prijatelj Srbije"

Podvukao je i da su Srbija i Slovačka dve prijateljske zemlje, dva prijateljska, bratska naroda, koje nemaju otvorenih pitanja, kao i da je Lajčak prijatelj Srbije.

Zahvalio je Slovačkoj na podršci evropskim integracijama Srbije, kao i na principijelnom stavu u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitom Srbije, odnosno po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija je, podvukao je Dačić, zahvalna i spremna da sa Slovačkom dalje unapređuje odnose kako bi se razvijala politička, ali i ekonomska saradnja.

"Često smatramo da se prijateljstvo podrazmeva i da ono ne treba da se neguje i pokazuje. Često više pažnje posvećujemo neprijateljima, nego prijateljima i zato ističem da je u Slovačka naš veliki prijetalj i imaćemo konstruktivan pristup", rekao je Dačić.

"Dijalog zavisi od onih koji treba da mu udahnu život"

Ministar spoljnih poslova je ocenio da Priština ima za cilj da opstruira dijalog i iznalaženje rešenja, jer procenjuje da ono nije u njihovom interesu i onako kako su ga oni upisali.

Upitan da prokomentariše da li će menjati format dijaloga, on je rekao da se nastavlja u ovom formatu iako je sada "dijalog na reanimaciji". "Da li će uspeti zavisi od reanimatora i onih koji treba da udahnu novi život dijalogu", rekao je Dačić i dodao da samiti u Berlinu i Parizu nisu zamena za dijalog.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu je pokazao, iako je trebalo da oživi dijalog da nema napretka i uprkos tim naporima je došlo do brutlanih napada i upada kosovskih specijalaca na sever Kosova.

Kaže da format dijaloga ne može da se menja bez saglasnosti Srbije, te naveo da su svi "zapeli" da se u dijalog ubaci SAD, a ne i Rusija.

Osvrnuo se i na izjavu da stvari treba rešavati u skladu sa stanju na terenu. "Priština polazi od toga da je sve rešeno, a to nije tako", rekao je Dačić upitan da prokomentariše šta znači njegova izjava da rešenje treba da bude u skladu sa stanjem na terenu, što je, kako je dodao omiljena formulacija SAD i međunarodne zajednice kada se opravdava nezavisnost Kosova.

Dodao je da je njegov stav da problem treba da se rešava u skladu sa stanjem na terenu već deset godina. "Beograd nema pun suverenitet nad Prištinom, ni Priština na severu. Svaka promena stanja može da se desi samo silom i ona bi destabilizovala Balkan", ocenio je Dačić.

Dačić je rekao i da nikada nije video u životu takvu "silu" kao što je Priština koja na pritiske SAD i EU neće da ukine takse. Ocenio je da ta priča da Prištini niko ništa ne može, može da bude samo jedna "bajka u koju ni deca ne veruju".

Kako kaže, imajući u vidu snagu Prištine da odoleva pritscima SAD, EU, Angele Merkel, Emanuela Makrona, pita se još samo da li će u Parizu Nemačka i Francuska uvesti sankcije Srbiji da bi ugodili Prištini.

Dačić je naveo i da je sednica UN zakazana za 10. jun i da od nje ne treba praviti nešto vanredno i da ne treba očekivati zaključke ni oduke.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020