Vesti
Politika

Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Ivica Dačić sa Dorom Bakojanis (Foto: FoNet)

Kako je saopštila Skupština Srbije, Doru Bakojanis kao poslanicu u PSSE imenovao je Komitet za politička pitanja i demokratiju PSSE za izvestioca koji treba da sačini izveštaj u situaciji na Kosovu,

Dačić je u razgovoru, na marginama sednice Komiteta na Kritu, napomenuo važnost tog pitanja koje se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

U svetlu nedavnog zahteva Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope, Dačić je rekao je da je za Srbiju od velikog značaja da budući izveštaj obradi sva pitanja iz domena rada PSSE - stanje demokratije i institucija na Kosovu, vladavinu prava i ljudska prava, uz zadržavanje statusno neutralnog pristupa.

Posebno je izrazio očekivanje da će budući izveštaj analizirati položaj srpskog stanovnistva na Kosovu, naročito u svetlu konstantnog uskraćivanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Dačić je podsetio da građanima Srbije na Kosovu nije omogućeno da slobodno izraze svoju volju i učestvuju na nedavno održanom referendumu, parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji.

Dačić je još jednom podvukao da je Srbija čvrsto opredeljena za mir i stabilnost, kao i za postizanje kompromisa po pitanju Kosova kroz dijalog.

Izrazio je žaljenje što dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji, jer druga strana očigledno ne želi dijalog, o čemu svedoče jednostrani potezi Prištine, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022