Vesti
Politika

Dačić: Rusija najuticajniji saveznik Srbije po pitanju Kosova

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je budućnost odnosa sa Ruskom Federacijom pitanje od strateške važnosti za Srbiju i istakao da je Rusija najuticajniji saveznik Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada je reč o Kosovu, prenosi Tanjug.
Dačić: Rusija najuticajniji saveznik Srbije po pitanju Kosova
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić je kazao da Srbija sa velikom pažnjom i velikim očekivanjima pristupa pitanju odnosa sa Rusijom i da ima mnogo razloga za takva očekivanja koja, kako kaže, ne potiču samo iz naše prošlosti koja nas obavezuje da budemo bliski i posvećeni jedni drugima, već da je mnogo više razloga koji se tiču budućnosti.

"Odnosi Srbije i Rusije na najvišoj tački koju pamte naše generacije. Uveren sam da smo u poslednjoj deceniji uspeli da pronađemo i učvrstimo modele saradnje na kojima možemo da gradimo stratešku saradnju", rekao je Dačić na konferenciji "Rusija na Balkanu: pogled u budućnost".

Dačić je podsetio da je pre nekoliko nedelja kao predsednik parlamenta boravio u zvaničnoj poseti Rusiji i da su u razgovorima sa političkim liderima Rusije potvrđene zajedničke pozicije oko nekoliko ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja.

Istakao je da je Rusija najuticajniji saveznik Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju Kosova i da će ta pomoć i ubuduće biti od nemerljivog značaja.

"Znajući da možemo da računamo na podršku Rusije i Kine, ali pre svega Rusije, naša pozicija je veoma olakšana i pruža nam prostor da se u dijalogu o KiM nosimo sa izazovima koji se pred nas postavljaju", kazao je Dačić.

Naveo je da su evropski put Srbije i njene evropske ambicije praćene jačanjem sveukupnih veza sa Rusijom i drugim partnerima uz ocenu da pristupanje EU može da bude samo podstrek za još bolju saradnju.

Naglasio je da Srbija nije pomišljala da se priduži uvođenju ekonomskih sankcija protiv Rusije i da se to neće dogoditi ni ubuduće.

Dačić je kazao da postoji ogroman prostor za razvoj ekonomsko-tehnološke saradnje u budućnosti navodeći da je obim trgovinske razmene od 2019. do 2020. godine iznosio više od tri milijarde evra i izrazio uverenje da će nastaviti da raste iz godine u godinu.

Na skupu u Ruskom domu uceštvovali su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021