Vesti
Politika

Dačić: Rešenje za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.
Dačić: Rešenje za Kosovo nacionalni prioritet Srbije
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je izrazio punu podršku poštovanju principa suverenitata i političke nezavisnosti kao temeljima na kojima treba da počivaju međunarodni mir i bezbednost, kao i negovanje prijateljskih odnosa i saradnje između država.

On je rekao da je svet zasnovan na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava jedina osnova za mir i održiv razvoj. Dačić je ukazao da je Srbija na sopstvenom primeru iskusila posledice nepoštovanaj međunarodnog prava, teritorijalnog integritet i suverentita.

Dačić je rekao da je "u skladu za rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije i pod pravom Misije privremene uprave UN na Kosovu, Unmik". Rekao je da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, u isto vreme brani i medjunarodno pravo, Povelju Ujedinjenih nacija, vrhovni autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

"Postizanje političkog rešenja za pitanje Кosova i Metohije je nacionalni prioritet Republike Srbije. Smatramo da se do trajnog i održivog rešenja može doći jedino dijalogom, kompromisom, kao i poštovanjem i implementacijom dogovorenog", rekao je Dačić.

On je rekao da se Srbija protivi nametanju unilateralnih, protivpravnih postupaka i zbog toga što oni ne doprinose atmosferi podsticajnoj za dalji tok dijaloga koji je u prekidu.

"Uprkos jednostranim potezima Prištine, Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje statusa КiM koje će obezbediti trajni mir i stabilnost, a u više prilika smo pokazali spremnost da se do takvog rešenja dodje", rekao je srpski šef diplomatije.

Izrazio je zahvalnsot svim državama koje ne priznaju nezavisnost Kosova i rekao da je u poslednje dve godine, "poštujući argumentaciju Srbije" ukupno 15 država povuklo odluku o priznavanju Kosova, naglašavajući da Srbija jako ceni taj postupak.

Pozvao je sve države koje su priznale Kosovo da razmotre svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana, ne samo za Srbiju i Balkan već i za druge zemlje regiona i sveta, da povuku prizanje i daju šansu dijalogu i postizanju rešenja u okvirima medjunarodnog prava i u skladu sa rezolucijom 1244. Dačić je rekao da Srbija visoko ceni saradnju koju ostvaruje sa Pokretom nesvrstanih i da je ponosna na istorijske i prijateljske veze sa tim državama koje želi da nastavi da produbljuje.

On je podsetio da je bivša Jugoslavija bila osnivač Pokreta nesvrstanih, kao i da je prvi samit održan u Beogradu 1961. godine.

Dačić je rekao da Srbija snažno podržava multilateralizama ocenjujući da samo zajedničkim naporima i međusobnom saradnjom zemlje mogu da se uspešno suoče da globalnim pretnjama i izazovima kao što su terorizam i klimatske promene i da iskoriste sve potencijale tehnološkog i naučnog napretka i ubrzaju razvoj.

"Značaj poštovanja multilateralnih principa i medjunarodnog prava potvrdjen je i na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja je ranije ovog meseca održana u Beogradu, uz učešće preko 150 delegacija nacionalnih parlamenata i oko 2000 učesnika iz čitavog sveta",



Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020