Vesti
Politika

Dačić: Priština nema osnovu da ga demantuje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su Solomonska ostrva 11. država koja je privukla priznanje nezavisnosti Kosova. On je dodao da Priština nema osnovu da ga demantuje.
Dačić: Priština nema osnovu da ga demantuje
Ivica Dačić (Foto forum-srbija.com)

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da, imajući u vidu situaciju u odnosima Beograda i Prištine, nije hteo dodatno da izaziva nove nestabilnost pa povlačenje priznanja nije ni objavio, već da je prištinska štampa objavila notu koju su Solomonska ostrva poslala ministarstvu spoljnih poslova "takozvanog Kosova".

“Nema šta da me demantuju. Jedno vreme su govorili da sam lud i lažem, a sad su sami počeli da objavljuju”, rekao je Dačić.

Dodao je da je to 11. država koja je povukla priznanje Kosova i da Beograd samo radi svoj posao.

Dačić je rekao da od posete evroskog komesara Johanesa Hana očekuje da pokaže da li međunarodna zajednica može da utiče na Prištinu ili ne.

"Ja prosto ne mogu da verujem da tako moćne zemlje ne mogu da utiču na Prištinu, to mi deluje kao lažna priča", rekao je Dačić novinarima u Beogradu, navodeći da je dobro što Han odlazi u Prištinu.

Dodao je da Hanu želi uspeh i da ne sumnja u njegove dobre namere, ali da nije siguran kako će se završiti.

Upitan da li očekuje da će Han na Kosovu “lupiti šakom o sto zbog svega što se dešava” rekao da ne zna da li će on to učiniti i da ne bi da pretpostavlja šta može da se desi.

"Ovde je na probi ne samo to kakve ko ima karakterne osobine u smislu nastupa, već da li međunarodna zajednica može da kontroliše Prištinu ili ne”, rekao je Dačić i dodao da poruke međunarodne zajednice Prištini nisu sporne, ali da od njih nema rezultata.

Dačič je rekao i da će Srbija biti konstruktivna i da "ne želi da se svađa i inati sa bilo kim".

“Ali ako neko misli da to što mi u svetu govorimo da ne treba da se vrši priznanje Kosova provokacija za Prištinu, ako bismo tako gledali, mi bismo sve zemlje koje lobiraju za priznanje Kosova trebalo da smatramo za neprijatelje”, rekao je on.

Šef diplomatije je ponovio da Beograd želi da se nastavi dijalog, ali da ga ne može biti bez ukidanja bezumnih mera, koje su, kaže, ušle u fazu ekstremizma jer Priština ne može da ostvari svoje političke ciljeve.

On je dodao da postoje i ideje i zahtevi da Beograd prestane da utiče da zemlje širom sveta da povlače priznanje kako bi Priština na šest meseci ukinula takse, kao i da se vrši pritisak da Vučić nastavi pregovore a da takse ostanu na snazi.

“Ne znam kakve to veze ima jedno sa drugim. Mi želimo dijalog, ali mora da bude smislen i da se dobro zna šta se želi”, rekao je Dačić.

On je rekao da je trenutna situacija neodrživa i da nije u skladu sa politikom regionalne stabilnosti i saradnje.

"Ovo je bes zbog toga što im ne ide od ruke, ali oni moraju da shvate da ne mogu da ostvare ciljeve dok se ne vrate za pregovarački sto i dok se ne razgovara sa Beogradom, to je i naš cilj”, rekao je Dačić.

Kaže da bi, imajući u vidu ljude koji kažu da će ukinuti takse kad Srbija prizna Kosovo, takvu političku realnost rebalo da prihvate sve zemalje kao neprijateljski stav prema Srbiji.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023