Vesti
Politika

Dačić: Priština nema osnovu da ga demantuje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su Solomonska ostrva 11. država koja je privukla priznanje nezavisnosti Kosova. On je dodao da Priština nema osnovu da ga demantuje.
Dačić: Priština nema osnovu da ga demantuje
Ivica Dačić (Foto forum-srbija.com)

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da, imajući u vidu situaciju u odnosima Beograda i Prištine, nije hteo dodatno da izaziva nove nestabilnost pa povlačenje priznanja nije ni objavio, već da je prištinska štampa objavila notu koju su Solomonska ostrva poslala ministarstvu spoljnih poslova "takozvanog Kosova".

“Nema šta da me demantuju. Jedno vreme su govorili da sam lud i lažem, a sad su sami počeli da objavljuju”, rekao je Dačić.

Dodao je da je to 11. država koja je povukla priznanje Kosova i da Beograd samo radi svoj posao.

Dačić je rekao da od posete evroskog komesara Johanesa Hana očekuje da pokaže da li međunarodna zajednica može da utiče na Prištinu ili ne.

"Ja prosto ne mogu da verujem da tako moćne zemlje ne mogu da utiču na Prištinu, to mi deluje kao lažna priča", rekao je Dačić novinarima u Beogradu, navodeći da je dobro što Han odlazi u Prištinu.

Dodao je da Hanu želi uspeh i da ne sumnja u njegove dobre namere, ali da nije siguran kako će se završiti.

Upitan da li očekuje da će Han na Kosovu “lupiti šakom o sto zbog svega što se dešava” rekao da ne zna da li će on to učiniti i da ne bi da pretpostavlja šta može da se desi.

"Ovde je na probi ne samo to kakve ko ima karakterne osobine u smislu nastupa, već da li međunarodna zajednica može da kontroliše Prištinu ili ne”, rekao je Dačić i dodao da poruke međunarodne zajednice Prištini nisu sporne, ali da od njih nema rezultata.

Dačič je rekao i da će Srbija biti konstruktivna i da "ne želi da se svađa i inati sa bilo kim".

“Ali ako neko misli da to što mi u svetu govorimo da ne treba da se vrši priznanje Kosova provokacija za Prištinu, ako bismo tako gledali, mi bismo sve zemlje koje lobiraju za priznanje Kosova trebalo da smatramo za neprijatelje”, rekao je on.

Šef diplomatije je ponovio da Beograd želi da se nastavi dijalog, ali da ga ne može biti bez ukidanja bezumnih mera, koje su, kaže, ušle u fazu ekstremizma jer Priština ne može da ostvari svoje političke ciljeve.

On je dodao da postoje i ideje i zahtevi da Beograd prestane da utiče da zemlje širom sveta da povlače priznanje kako bi Priština na šest meseci ukinula takse, kao i da se vrši pritisak da Vučić nastavi pregovore a da takse ostanu na snazi.

“Ne znam kakve to veze ima jedno sa drugim. Mi želimo dijalog, ali mora da bude smislen i da se dobro zna šta se želi”, rekao je Dačić.

On je rekao da je trenutna situacija neodrživa i da nije u skladu sa politikom regionalne stabilnosti i saradnje.

"Ovo je bes zbog toga što im ne ide od ruke, ali oni moraju da shvate da ne mogu da ostvare ciljeve dok se ne vrate za pregovarački sto i dok se ne razgovara sa Beogradom, to je i naš cilj”, rekao je Dačić.

Kaže da bi, imajući u vidu ljude koji kažu da će ukinuti takse kad Srbija prizna Kosovo, takvu političku realnost rebalo da prihvate sve zemalje kao neprijateljski stav prema Srbiji.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022